Slimme sloten houden inbrekers in Amsterdam buiten

Alleen al in Amsterdam waren er al 1.560 “succesvolle” inbraken afgelopen jaar, en dan laten we het aantal pogingen maar even buiten beschouwing.

10 Januari 2021

De tijd van een haak op een deur is natuurlijk al heel lang voorbij. We weten allemaal dat je huis goed afsluiten belangrijk is.

Niet gek dus dat we ons huis steeds meer goed willen afsluiten. Toch overkomt het ons allemaal dat we de voordeur achter ons dicht trekken en niet op slot draaien. Een inbreker is dan al snel binnen. Met een flexibel, maar hard stuk plastic, frommelen ze tussen het kozijn en de voordeur, het zogenaamde ‘flipperen’. Op deze manier duwen ze de dagschoot van het slot naar binnen waarmee je deur binnen een halve minuut open is. En dat is natuurlijk niet je bedoeling. 

Slimme sloten

Niet voor niets lijken de gewone cilinders daarom steeds meer ruimte te maken voor de slimme sloten en (deurbel)camera’s. Slimme deursloten zijn in twee soorten te onderscheiden, de mechanische en elektronische sloten.

Kies je voor een slim mechanisme slot, dan zorgt dit slot ervoor dat je als je de deur dichttrekt, de deur ook echt goed op slot zit. Dit komt doordat bij het dichttrekken niet alleen de driehoekige dagschoot in de sluitkom van het kozijn valt, maar ook de rechthoekige nachtschoot. Hierdoor is de deur niet doormiddel van flipperen te openen.

Elektronische sloten geven nog wat meer gemak. Deze sloten zijn te programmeren waardoor je ze met een tas of met je (geregistreerde) mobiele telefoon kunt openen. Je kunt daarbij zelfs nog een stap verder gaan waardoor je kunt zien wie de deur geopend heeft. Ideaal voor kantoren of ruimtes die je met meerdere personen moet delen.

Een (deurbel)camera

Met een camera of een deurbelcamera kun je ook nog zien wie er voor de deur staat. Dat is fijn als je thuis bent maar natuurlijk ook op afstand en niet te vergeten in de avond. Zo bepaal je zelf vooraf of je wel de deur wil openen. Hierdoor zal het gevoel van veiligheid direct toenemen.

Ook de combinatie kan heel handig zijn. Denk bijvoorbeeld aan hulpbehoevende ouderen. Met een camera kunnen ze zien of het inderdaad bijvoorbeeld de thuiszorg is die voor de deur staat. Met camera’s gecombineerd met slimme sloten, kun je zelfs op afstand contoleren wie er voor de deur staat en bepalen of je (ook op afstand) de deur wel of niet wilt openen.

Controleer je huis

Zelf je huis af en toe onderwerpen aan de inbraakgevoeligheid kan geen kwaad. Daarbij kun je natuurlijk een rondje door je huis doen of aan de buitenkant een inspectieronde doen. Nog slimmer is het om de slotenmaker om advies te vragen. Zij hebben niet alleen ervaring op het gebied van hand en sluitwerk maar als je in Amsterdam woont en de slotenmaker Amsterdam vraagt, weet deze ook nog eens wat er in de stad speelt. Tevens zien zij in één oog opslag wat goed is en wat je beter kunt vervangen en kunnen ze een totaalplaatje geven waardoor je beter inzicht hebt in de kosten (en opbrengsten).

Slotenmakers zijn professionals op het gebied van alles wat met sloten en sleutels te maken heeft. Maar slotenmakers doen veel meer dan een goed advies geven. Zorg daarom dat je altijd het telefoonnummer van de slotenmaker in je telefoon hebt staan. Heb je je dan toch buitengesloten, je sleutel verloren of kom je er niet meer in, kun je direct om advies vragen. 

Verhuizen

Ga jij verhuizen? Bedenk dan dat bij een bestaande woning je niet weet of alle sleutels wel ingeleverd zijn. Maar ook bij een nieuwbouwwoning weet je niet hoeveel mensen er nog kopieën van je sleutels hebben. Denk aan het bouwbedrijf, loodgieters, elektriciens, aannemers en anderen personen of bedrijven die aan of in het huis gewerkt hebben en naar binnen moesten toen jij er nog niet woonde. Nieuwe sloten zijn dan niet alleen een veilig gevoel maar ook een hele slimme keuze.

Reacties