Foto: inbraakpreventie

Slechts 2 van de 5 voordeursloten veilig genoeg

Onze voordeuren zijn voor het merendeel (56,1%) slecht beveiligd, zo blijkt uit onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken*.

Met ‘slecht’ bedoelen experts dat een inbreker een slot moeiteloos binnen 3 minuten openbreekt. Een op de 8 (13,6%) van de voordeuren heeft een wel erg zwak aluminium beslag, vaak herkenbaar aan schroefjes aan de buitenkant. Inbrekers zijn daar met een grote schroevendraaier of koevoet en tang binnen een minuutje binnen. Voor het wat steviger beslag zonder goede beveiliging gebruiken ze het zogenaamde cilindertrekken. Het neemt ook dan niet meer dan 2 tot 3 minuten in beslag om zo’n slot open te breken. Alleen voordeuren voorzien van beslag met cilindertrekbeveiliging geven voldoende bescherming.

“De inbraakmethode cilindertrekken raakt steeds meer in zwang; zo’n 5-6 jaar geleden kwam deze ‘modus operandus’ (werkwijze om in te breken, red.) in zwang. Dus dat nu ‘al’ 2 op de 5 woonhuizen voorzien is van beslag dat deze inbraakmethode voorkomt, is positief”, aldus Coen Staal, voorzitter van de Nationale Inbraakpreventie Weken. Inbrekers slaan hun slag meestal via de achterdeur (36% van de inbraken), maar de voordeur is, na het keukenraam (23%), een goede derde (21%). De achterdeur is slechts in 1 op de 8 woningen voldoende beveiligd, zo bleek al uit eerder onderzoek van de stichting.

Deur op slot

“Maar een goed beveiligde voordeur verliest zijn beschermende werking volledig wanneer deze zomaar wordt dichtgetrokken en niet op slot wordt gedraaid”, vervolgt Staal. “Dan is een inbreker met het zogenaamde ‘flipperen’ met een plastic plaatje tussen deur en kozijn in een halve minuut binnen.” Zonder inbraakschade, dus of de verzekeraar dan uitkeert? 1 op de 12 (7,9%) van de hoofdbewoners geeft aan de voordeur nooit op slot te draaien. Slechter is het gesteld met eventueel aanwezige kinderen of andere huisgenoten. Daarvan doet een kwart tot 40 procent de voordeur nooit op slot. “De campagne ‘maakhetzeniettemakkelijk.nl’ met dat zwaailichtje, die ‘het toch maar blijft zeggen’ van de overheid is er dus zeker niet voor niets!”, zegt Staal. “Iets wat zeker kan helpen als je weet dat je dit soort slordige of onverschillige kinderen of andere huisgenoten hebt, is een anti-inbraakstrip. Op de voordeur geplaatst, voorkomt deze dat er kan worden geflipperd. Ongeveer 1 op de 12 (8,5%) heeft zo’n strip geplaatst.” Nieuw is ook een zelfsluitend slot, die de voordeur automatisch op slot draait zodra de deur wordt dichtgetrokken.

Extra maatregelen

In het onderzoek is ook gevraagd of en zo ja welke aanvullende beveiliging men op de voordeur heeft aangebracht. Van de woningen met een slecht beveiligd voordeurslot heeft 1 op de 13 huishoudens (7,5%) 2 goede extra sloten (boven en onder) geplaatst. Hierdoor moet de inbreker op 3 plaatsen aan de slag waardoor hij meestal kiest voor een makkelijker doelwit.

1 op de 6 bewoners van woningen met slecht voordeurbeslag zegt wel een driepuntsslot te hebben geplaatst. Hiermee draai je met 1 sleutel de deur op 3 plekken tegelijk dicht. Een prima beveiliging, maar als je beslag niet deugt, dan kan de inbreker cilindertrekken gebruiken en met een bouwsleutel de deur alsnog gemakkelijk van slot draaien. Een vals gevoel van veiligheid geven de veel geplaatste (33,1%) hendeltjes. Als een inbreker eenmaal het hoofdslot heeft opengebroken, is kracht zetten met een stevige koevoet voldoende om deze beveiliging uit te schakelen.

Controleer zelf je eigen huis

Ondanks de dalende inbraakcijfers (vorig jaar 50.000) is het volgens Staal nog steeds nodig om blijvend aandacht te besteden aan inbraakpreventie. “Gelukkig zien meer en meer mensen in dat het verstandig is om af en toe een onderdeel van je huis op inbraakgevoeligheid te controleren. Haal er meteen een PKVW-expert bij of begin met de InbraakPreventieCheck op de website van de stichting (www.inbraakmislukt.nl). Daarmee kun je zelf ook op eenvoudige wijze zowel je voor- en achterdeur als je ramen checken. Zie je aan de hand van de foto’s dat je zelf een slecht slot hebt, dan helpt de check je op weg hoe je de veiligheid kunt verbeteren. Heb je twee linkerhanden? Er zijn voldoende bedrijven die kunnen helpen met monteren. Ook steeds meer bouwmarkten verlenen die service.

* onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken onder 788 huishoudens in maart 2018

Reacties