Foto: 2017/huis-goed-beveiligd-zomer.jpg

Je huis goed beveiligd de zomer door

De twee jaarlijkse pieken in het aantal inbraken? Rond Kerst en Oud en Nieuw, wanneer veel mensen op bezoek bij familie en vrienden zijn.

De vroege schemering geeft inbrekers meer kans ongezien in te breken. Ten tweede in de zomer, wanneer veel mensen lange tijd op vakantie gaan. Hoe kun je je huis goed beveiligen deze zomer, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Breng gelegenheidsinbrekers niet op ideeën

Misschien goed om allereerst eens wat meer achtergrond over inbraken en inbrekers te geven, zodat je beter de verschillende opties van inbraakpreventie kunt beoordelen. In de zomer wordt er niet alleen ingebroken als mensen op vakantie zijn. Juist niet. Haast 90 procent van de inbraken wordt gepleegd door een zogeheten gelegenheidsinbreker. Deze heeft geen specialistisch inbrekersgereedschap, weet vooraf niet precies wat er te halen is en is daarom ook niet bepaald selectief in wat hij meeneemt. Vaak zijn het mensen uit de buurt. Hoe ze binnendringen? Er is eigenlijk niet eens altijd sprake van ‘inbraak’, omdat ze binnenkomen via openstaande deuren en raampjes terwijl jij even een boodschapje doet of achter in de tuin bent. Deze mensen breng je niet op ideeën en geef je geen kans door altijd deuren en ramen te sluiten en op slot te doen als je niet in de buurt bent.

Technische maatregelen tegen (semi)professionele inbrekers

De kleinere groep (semi)professionele inbrekers gaat op een andere manier te werk. Semi-professionals gebruiken vaak veel geweld, werken snel maar niet echt vakkundig, zoeken meestal een grote buit en voeren veel inbreken op bestelling uit. Beroepsinbrekers daarentegen maken gebruik van geavanceerde hulpmiddelen, bereiden een inbraak grondig voor en zoeken uitsluitend woningen waar een grote buit zeker is.

Om te voorkomen dat deze (semi)professionals je woning binnendringen, zijn er diverse technische maatregelen die je kunt nemen. Het beste is te kiezen voor beveiligingstoepassingen die zelfs met geavanceerd gereedschap niet te saboteren zijn, en tevens bestand zijn tegen geweld.

Draai bijvoorbeeld alle deuren altijd op slot en vergeet daarbij niet de minder vaak gebruikte deuren zoals garage- en schuurdeuren. Online kun je goedkoop cilindersloten kopen, die je gemakkelijk zelf kunt monteren. Voor niet al teveel geld heb je cilindersloten met een PKVW-keurmerk die bijvoorbeeld beschermen tegen lockpicking en cilindertrekken.

Verlichting in en rond je woning schrikt veel inbrekers af. Binnenverlichting op tijdschakelaars geeft een huis toch een bewoonde indruk, helemaal in combinatie met Fake TV. Dit is een kastje dat dezelfde lichtflitsen geeft als een televisie waardoor het net lijkt of je thuis tv zit te kijken. Goede buitenverlichting maakt de kans groter om opgemerkt te worden, dus zorg dat er zich geen ramen of deuren in donkere hoeken bevinden waar mensen uit het zicht van anderen hun gang kunnen gaan. Verlichting met bewegingssensoren voorkomen overigens een hoge energierekening. Het terrein rond je huis en bepaalde ingangen kun je nog extra beveiligen met een IP camera.

Hebben inbrekers toch weten binnen te dringen, dan zullen ze zich door tijdsdruk vaak richten op zaken die voor het grijpen liggen. Berg dure elektronische apparatuur zoals laptops, tablets en bijvoorbeeld fotoapparatuur, sieraden of contant geld op in een kluis voor extra beveiliging van kostbaarheden. Je kunt eenvoudig kluizen online vergelijken en kopen, maar laat je wel adviseren door een expert. Bij Kluizen Store vind je regelmatig aantrekkelijke aanbiedingen van kluisjes.

Organisatorische maatregelen

Naast technische beveiligingsopties zijn er ook maatregelen die hebben te maken met de organisatie rond je afwezigheid. Zet nooit vooraf op social media wanneer je weg zult zijn, dit soort berichten kan meer mensen bereiken dan je denkt. Vraag buren waar je regelmatig contact mee hebt om bijvoorbeeld de planten eens water te geven, de post op te ruimen en de gordijnen af en toe eens te sluiten en openen. Af en toe bewegingen in huis zorgen ervoor dat je afwezigheid niet zo snel wordt opgemerkt. Buren kunnen natuurlijk ook een oogje in het zeil houden en 112 bellen als ze vreemde geluiden of brekend glas horen of verdachte of onbekende personen bij je huis zien.

Reacties