Huis beveiligen?

Dit zijn de ruime keuzemogelijkheden in cilindersloten

Guido van Loon 08 Augustus 2020

Cilindersloten worden verreweg het meeste gebruikt in Nederland voor het beveiligen van woningen. Het is een slot dat al eeuwenlang gebruikt wordt. Er worden echter nog altijd regelmatig nieuwe uitvoeringen op de markt gebracht om aan de moderne eisen te voldoen. We nemen deze keuzemogelijkheden met je door. 

Wat is een cilinderslot? 

De naam geeft als een goed beeld over de werking van het slot. Het slotmechanisme van een cilinderslot bestaat uit een behuizing en een cilinder. Deze behuizing bestaat uit stiften, plaatjes of kogeltjes die de blokkade vormen zolang niet de juiste, passende, sleutel in het slot wordt gestoken. Hierdoor kan alleen de sleutel die de exact passende combinatie vormt met de stiften, plaatjes of kogeltjes in het sleutelgat omgedraaid worden waardoor er een ontgrendeling van een deur of raam plaats zal vinden. 

Het oudste cilinderslot 

Het oudste cilinderslot stamt uit 1784. Dit is het radiaalslot. Dit slot bestaat uit pinnetjes en -plaatjes die met spiraalveertjes naar voren werden gedrukt om de cilinder te blokkeren. Voor het openen van dit slot was een sleutel nodig die voorzien was van de deukjes en insnijdingen die in een rechte lijn kwamen te liggen met de stiften en plaatjes van de cilinder.  

Stiftcilinderslot, het meest gebruikte cilinderslot 

Het stiftcilinderslot is nog altijd het meest gebruikte cilinderslot. Het slot stamt uit 1844. Dit slot is voorzien van vijf of zes cilindrische metalen stiften die een verschillende lengte hebben. Deze pinnen worden door spiraalveertjes en sluit pinnetjes naar voren geduwd om de cilinder te blokkeren. Door een passende sleutel in het slot te steken wordt deze blokkade opgeheven. Hierbij worden alle pinnetjes omhoog gedrukt om een slot te ontgrendelen.  

Moderne inbraakwerende voorzieningen 

Cilindersloten dragen bij aan een goede beveiliging van een huis mits er gekozen wordt voor een kwalitatief cilinderslot dat voldoet aan SKG** of SKG***. De letters SKG staan voor stichting Kwaliteit Gevelbouw. Dit is een onafhankelijke organisatie dat zich bezighoudt met het testen van hang- en sluitwerk op basis van factoren als sterkte en duurzaamheid. Deze kwaliteitswaardering wordt vormgegeven in sterren. Een toepassing met drie sterren is het meest inbraakwerend en geschikt voor buitengebruik. 

Daarnaast is een meerpuntssluiting erg aan te raden om de kans te verkleinen dat inbrekers door kerntrekken het slot forceren. Kerntrekken is een methode waarbij een schroef in de kern van een cilinder wordt geboord. Over deze schroef wordt een kerntrekker geplaatst. Door deze kerntrekker aan te trekken of aan te draaien, wordt het slot opengebroken. Door een deur te voorzien van een extra veilige versie van een cilinder insteekslot, waarbij er gebruik wordt gemaakt van drie of meer (soms vijf) sluitpunten die verdeeld zijn over de gehele lengte van de deur krijgen inbrekers nog altijd géén toegang tot de woning.  

Cilinderslot kopen bij een gespecialiseerde aanbieder 

Het bovenstaande benadrukt het belang om een aantal overwogen keuzes te maken om je huis goed te beveiligen. Een cilinderslot kopen begint bij het bezoeken van de website van een gespecialiseerde aanbieder zoals Toplock. Hier vind je niet alleen alle keuzemogelijkheden die je op het gebied van cilindersloten hebt maar ook het antwoord op al jouw vragen over de aanleg, het vervangen en het gebruik van cilindersloten.

 

Reacties