Foto: de-raat-royal-safe

Geef inbrekers geen kans

Een inbraak in een woning betekent veel meer dan alleen materiële of financiële schade. Het gevoel dat iemand tussen jouw spullen heeft lopen zoeken, is hoogst onplezierig.

Helemaal uit te sluiten is een inbraak nooit, maar je kunt de kans erop wel aanzienlijk verkleinen. Meer dan 80% van de inbraken in Nederland zijn gelegenheidsinbraken. De gelegenheid maakt de dief. Allereerst is het dus van belang om waardevolle spullen niet in het zicht te leggen. Een laptop zichtbaar voor het raam of een tuindeur op een kier zorgen ervoor dat de verleiding om in te breken erg groot is. Naast het sluiten van deuren en ramen en het uit het zicht zetten van waardevolle spullen is het ook verstandig de woning aan de buitenkant goed te verlichten. Hiermee is de woning goed zichtbaar voor de buren en oogt de straat en wijk leefbaar. Ook dit is van belang want een wijk met een sociaal karakter wordt minder snel uitgekozen door een inbreker. Verder is het verstandig om, bijvoorbeeld als je op vakantie bent, ervoor te zorgen dat uw afwezigheid niet al te zichtbaar is. Denk hierbij aan een overvolle brievenbus of een niet gemaaid gazon. Vraag uw buren of familieleden hiervoor om hulp. Met deze, relatief eenvoudige, voorzorgsmaatregelen maak je het de inbreker al een stuk lastiger. Maar uiteraard zijn er nog meer maatregelen die je kunt treffen om de kans op een inbraak tot het minimum te beperken.

Hang- en sluitwerk

Veiligheid begint allereerst met goed hang- en sluitwerk. Hiermee wordt het ongewenste bezoekers tenslotte zo moeilijk mogelijk gemaakt. Naast de doorsnee deursloten zijn er tal van andere sloten om jouw woning veilig te stellen. Om te beginnen zijn er de hoofdsloten, die gecombineerd kunnen worden met bijzetsloten. Deze keuze is afhankelijk van hoe zwaar je jouw huis wilt beveiligen. Sloten zijn veelal voorzien van een cilinder. Een cilinderslot is een slotmechanisme dat middels een groep stalen pinnen voorkomt dat het slot geopend wordt zonder bijpassende sleutel. Naast het cilinderslot is er ook het klavierslot. Het klavierslot wordt geopend en gesloten door middel van een bijbehorende sleutel waarvan de baard, met zijn verschillende uitsparingen, de klavieren in de goede positie duwt en zo de grendel vrijgeeft. Bovendien verschijnen steeds vaker de meest geavanceerde raamsloten, geschikt voor diverse ramen waaronder klepramen, draairamen, kantel/kiepramen en lichtkoepels. Deze sloten zijn met of zonder kierstand verkrijgbaar. Daarnaast komen de elektrische sloten steeds meer opzetten. We kennen inmiddels de hightech snufjes uit misdaadseries maar al te goed. Fingerprintsloten zijn veilig en gemakkelijk. Dankzij deze techniek hoeft je geen enkele angst te hebben voor verloren of vergeten sleutels en toegangscodes. Het systeem werkt door middel van het opdrukken van jouw vingertop. De scanner leest jouw kenmerken en vergelijkt die met wat eerder, door een simpele handeling van uzelf, is vastgelegd. Enkel jouw wijsvinger is jouw sleutel. Naast fingerprintsloten bestaan er ook systemen met een elektronische sleutel. Hierbij kan men de sleutel gewoon op zak houden. Het systeem detecteert vervolgens of iemand toegang krijgt of niet. Wanneer men de sleutel onverhoopt verliest, kan de code simpel gewist worden uit het geheugen. Hiermee verliest de sleutel direct zijn functie. Naast sloten is het aan te raden de deuren (en ramen) ook te voorzien van dievenklauwen of -pinnen aan de scharnierzijde. De deur (of het raam) kan dan aan die kant niet geopend worden. Verder is het van belang dat alleen de bewoners een sleutel bezitten en dat eventuele reservesleutels goed worden opgeborgen.

Deuren

Naast het hang- en sluitwerk is het ook verstandig de deur eens onder de loep te nemen. We maken bij deuren een onderscheid tussen binnen- en buitendeuren. Naast het feit dat deuren van degelijke sloten voorzien moeten worden, dienen er ook eisen gesteld te worden aan de buitendeur zelf. Zo beschermt een massief houten deur uiteraard beter tegen inbraak dan een 'holle' of bordkartonnen buitendeur. Het materiaal is dus belangrijk om in de gaten houden tijdens het aanschaffen van een buitendeur. Extra inbraakgevoelig zijn dubbele tuindeuren. Ook al zit er een extra zwaar slot op de deur, dan nog kan met zich met de hand vrij eenvoudig een weg naar binnen wringen. Er zijn tegenwoordig echter ingebouwde beveiligingstechniek die het (ongewenst) openen van tuindeuren een stuk lastiger maken. De klassieke espagnoletsluiting - een hefboomsluiting voor ramen en deuren – is van een veiligheidsvergrendeling voorzien. De bescherming ontstaat doordat de hefboom beide deuren boven- én onderaan, maar ook met elkaar vergrendelt. Bovendien zijn er op meerdere plaatsen verzwaarde geleiders en sluitplaten aangebracht en komen er extra grendels op de passieve deur (de deur die dicht kan terwijl de andere deur open staat). Dit systeem zorgt voor een vertraging van vijf minuten. Dit lijkt wellicht niet veel maar het kan voor een inbreker, die vaak haast heeft en sowieso zo min mogelijk wil opvallen, net de reden zijn om de woning links te laten liggen.

Alarm

Goed hang- en sluitwerk en massieve buitendeuren zijn effectief, maar werken enkel preventief. Als een inbreker de tijd heeft en écht wil, dan komt hij alsnog binnen. Het beste werkt nog altijd een alarmsysteem. Een oud-inbreker vertelt: 'Zodra ik zag dat een woonhuis voorzien was van zo’n alarmsysteem, liet ik het links liggen. Een te groot risico om gepakt te worden, ook al was de verleiding groot door waardevolle spullen in het zicht. Een inbreker kijkt dan echt wel uit!' Een alarminstallatie werkt met sensoren. Wanneer bijvoorbeeld een raam of deur geopend wordt waar een sensor op gemonteerd is, kan er een alarm afgaan. Inbraaksensoren kunnen ook in de grond of binnen in een gebouw worden geïnstalleerd. Deze sensoren registreren een combinatie tussen infrarooduitstraling met beweging. Aan de sensor is een hoorn gekoppeld die een oorverdovend lawaai produceert. Er bestaan ook alarminstallaties die doormelden naar een particuliere alarmcentrale. De centrale kan vervolgens de sleutelhouder, bewoner, beveiligingsbeambte en/of de politie alarmeren. Zij kijken dan ter plaatse om te controleren waarom het woningalarm is afgegaan. Aangeraden wordt om voor de aanleg en onderhoud van een alarmsysteem alleen met gecerti?ceerde bedrijven en gecerti?ceerde monteurs in zee te gaan. Voorts het advies om de tijd tussen alarm en alarmopvolging, zo kort mogelijk te laten zijn. Hoe eerder men ter plaatse is, hoe eerder de inbreker kan worden opgepakt. De realiteit leert echter dat slechts 6% van de Nederlandse woningen elektronisch beveiligd is. Veel bewoners denken onterecht dat hun woning veilig genoeg is en laten de beveiliging van het huis over aan dat ene extra kettinkje op de achterdeur. Het aanleggen van alarminstallaties is overigens vakwerk. Je dient er rekening mee te houden dat als jouw systeem regelmatig een loos alarm geeft de betrouwbaarheid van jouw systeem sterk in het gedrang komt, men zal bij een alarm dan al snel gaan denken: 'zal wel loos alarm zijn'. Het beschikken over een alarminstallatie vergt de nodige discipline van de gebruikers. Immers, als je zelf jouw beveiligde woning (of een bepaald deel daarvan) binnenkomt, dan moet de installatie niet reageren.

Kluis

Het meest geliefde doelwit voor inbrekers vormen zaken die makkelijk zijn mee te nemen en die 'snel' geld opleveren. Hiertoe behoren onder meer: sieraden, geld en waardepapieren, beeld-, geluids- en computerapparatuur, antieke voorwerpen en waardevolle verzamelingen. Ga altijd na in hoeverre deze aanwezig zijn. En of het mogelijk is om ze op te bergen in een safe-loket of in een inbraakwerende vloer- of muurkluis. Voor gebruik in huis zijn diverse modellen te verkrijgen.

Brandwerende kluizen Hierin worden verschillende beschermingsniveaus onderscheiden. De brandwerende eigenschappen hebben in het bijzonder betrekking op de berging van belangrijke papieren. Alhoewel papier snel brandt, kan het toch temperaturen tot 175 graden Celsius verdragen zonder dat de leesbaarheid of bruikbaarheid wordt aangetast. De normen voor het toepassen van brandwerende vullingen zijn vastgelegd in de DIN4102-norm. Daarbij moet worden opgemerkt dat de statische bescherming ook een valproef moet kunnen doorstaan. Dat stelt hoge eisen aan de kastopbouw.

Inbraakwerende kluizen Bieden bescherming tegen aanvallen buitenaf. Deze kluizen zijn uitermate geschikt voor het bergen van waardevolle spullen, zoals geld, sieraden en cruciale bedrijfsinformatie. De mate van inbraakwerendheid wordt uitgedrukt in een zogenaamde waardeberging. Die kan variëren van 1300 Euro tot wel 480.000 Euro.

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties