Je huis beveiligen tijdens donkere dagen doe je zo

Het is belangrijk om deze donkere dagen je woning goed te beveiligen. Daarom in dit artikel enkele handige tips waarmee je je huis veilig achterlaat.

Guido van Loon 14 Januari 2022

De winter is een donker seizoen en daarmee een aantrekkelijke tijd voor inbrekers. Door de kortere dagen en het vaak winterse grauwe weer zijn er minder mensen op straat, waardoor inbrekers minder snel gezien worden.

Kies voor écht goede sloten op je buitendeuren

Met goede sloten, bijvoorbeeld met een meerpuntssluiting of een extra bijzetslot, zorg je er als eerst voor dat criminelen buiten de deur blijven. Dit soort sloten geven je deuren net dat beetje extra waardoor het voor inbrekers te lang kan duren om dit soort extra beveiligde deuren snel te forceren. Zij willen immers het liefst zo snel mogelijk naar binnen. Laat écht goede sloten op je deuren maken door een slotenmaker; zij hebben verstand van het vak en weten precies hoe ze jouw woning veilig kunnen maken. Daarnaast is het aan te raden om te kiezen voor zogeheten veiligheidsbeslag op alle buitendeuren. Kies bijvoorbeeld voor een veiligheidsnok op scharnieren van buitendeuren of een slot met een kerntrekbeveiliging.

Beveilig je ramen waar mogelijk met inbraakbeveiliging

Naast het beveiligen van je deuren door een slotenmaker is het belangrijk om eens naar de inbraakbeveiliging van je ramen te kijken. Het raam is namelijk een geliefde plek voor inbrekers om naar binnen te komen. Met een simpel raamslot kun je je ramen al op een efficiënte en eenvoudige manier beveiligen. Wat ook kan helpen is een raamgrendel; deze kun je zowel verticaal als horizontaal langs het raamkozijn bevestigen. Een barrièrestang is daarnaast handig voor kleinere raampjes die je graag open wilt laten zonder dat er iemand doorheen kan. Denk bijvoorbeeld aan een raam op het toilet of in de badkamer. Let er (uiteraard) ook op dat je grotere ramen altijd sluit voor vertrek. Daarmee zorg je er toch voor dat het inbraakproces vertraagd wordt.

Verlichting zorgt voor kleinere kans op inbraak

Wist je dat het hebben van voldoende verlichting in én buiten je huis er ook voor kan zorgen dat inbrekers minder snel toeslaan? Inbrekers staan immers niet graag in de letterlijke spotlight. Voor hen is het aantrekkelijker om in een donker huis zonder tuinverlichting in te breken dan in een woning waar zowel binnen als buiten lampen aan staan. Je raadt het dus al wel: zorg voor voldoende lampen in je tuin, op je balkon of op je terras zodat inbrekers direct in het licht staan wanneer zij buiten je woning staan. Een lamp met een bewegingssensor schrikt daarnaast altijd af. Ben je van plan om een weekend weg te gaan of een week op vakantie te gaan? Stel dan een lichtplan in in verschillende ruimtes in je huis waarbij je verlichting in de avond aan is. Zo lijkt het net of er iemand thuis is.

Schaf een goed alarmsysteem aan in huis

Het hebben van goede sloten, beveiliging op je ramen en verlichting is goed, maar nog niet voldoende. Om inbrekers écht af te schrikken, is een goed alarmsysteem eigenlijk onmisbaar. Er zijn vandaag de dag heel wat soorten alarmsystemen op de markt. Een groot deel van die systemen staan in direct contact met jou via een app op je tablet of smartphone. Hoewel je over het algemeen flink wat moet betalen voor een alarmsysteem is het in de meest gevallen je investering meer dan waard. Kies bijvoorbeeld voor een alarmsysteem met camera zodat je een melding krijgt wanneer er beweging in of rondom je woning is. Daarmee kun je zelfs op afstand ervoor zorgen dat er direct alarm geslagen wordt. Kijk online eens voor het aanbod alarmsystemen om een systeem te scoren dat bij je woning past.

Vermijd social media tijdens vakantie

Tot slot plaatsen veel mensen tijdens hun weekend weg of vakantie updates op social media kanalen zoals Instagram, Twitter of Facebook. Hoe leuk het ook is om vakantiekiekjes te delen; zolang er niemand op je huisadres is wordt het afgeraden om dit te doen. Inbrekers zijn namelijk ook online te vinden en kunnen op diverse manieren je adres achterhalen. Laat social media dus even met rust tijdens je vakantie en plaats pas achteraf foto’s en updates. Dat is eigenlijk ook wel zo lekker en ontspannen voor je vakantie! Dus kortom: om je woning te beveiligen tijdens de donkere wintermaanden is het aan te raden om een slotenmaker in te schakelen, om voor een goed alarmsysteem te zorgen, om genoeg verlichting te hebben, om je ramen te beveiligen en om social media te vermijden.

 

Reacties