Foto: Fitnessapparaat-thuis-mogelijkheden

Fitnessapparaten in huis? Hier kun je aan denken!

Ben jij een sportief type? Maar houd je er gewoon niet van om naar de sportschool te gaan? Dan is thuis sporten ook een prima oplossing voor jou.

Guido van Loon

Thuis kun je namelijk ook zeker effectief aan de slag gaan. Jouw eigen workouts samenstellen of deze opzoeken op internet: mogelijkheden genoeg. Als je echt fanatiek bent, kan het een aanrader zijn om te sporten met behulp van fitnessapparaten. Als je er ruimte voor hebt in huis, kan het dan ook goed zijn om deze te plaatsen. Maar aan welke fitnessapparaten voor in huis zou je dan kunnen denken? Wij zetten er een aantal voor je op een rij!

Roeitrainer

Wil je jouw armen, benen en rugspieren goed trainen? Dan is een roeitrainer echt iets voor jou. Eigenlijk train je met een roeitrainer je hele lichaam. Maar hoe werkt zo’n roeitrainer dan eigenlijk? Het is de bedoeling dat je hierbij de roeibeweging op het water nabootst. Trainen op een roeitrainer is een zeer goede oefening waarbij veel spiergroepen aan het werk worden gezet. Aan welke spieren je allemaal kunt denken? Onder andere aan benen, bilspieren, rugspieren, biceps, triceps, schouders en buikspieren. Roeitrainers zijn te koop in veel verschillende soorten. Afhankelijk van hoeveel jij de roeitrainer denkt te gebruiken, kun je hierbij de juiste keuze maken.

Fietstrainer

Een ander fitnessapparaat dat goed te gebruiken is thuis, is een fietstrainer. Een fietstrainer wordt vooral gebruikt om op te warmen voor een echte workout. Ook voor de cooling down na een flinke workout kan een fietstrainer goed van pas komen. Met behulp van een fietstrainer kun je op je eigen mountainbike of renfiets trainen. Dit is fijn, want zo hoef je niet weer aan een nieuwe fiets te wennen. Bovendien hoef je hierdoor dus niet weer een groot fitnessapparaat in huis te halen, want een fietstrainer zelf neemt maar weinig ruimte in beslag.

Een groot voordeel van het hebben van een fietstrainer is dat je dus gemakkelijk op je fiets kunt trainen thuis. Je bent hierbij dus niet afhankelijk van bijvoorbeeld slechte weersomstandigheden. Net als roeitrainers, zijn er ook veel verschillende soorten fietstrainers te koop. Om de beste keuze hierin te maken, is het goed om na te denken over hoe zwaar je trainen op de fiets wilt maken. Bij de ene fietstrainer kan dit zwaarder zijn dan bij de andere. Tegenwoordig bieden veel fietstrainers de mogelijkheid om interactief te trainen. Wat dit inhoudt? Dat je de fietstrainer kunt koppelen met een bepaalde trainingssoftware. Op deze manier kun je virtuele trainingen volgen, waardoor het fietsen met de fietstrainer én leuker én uitdagender wordt.

Gewichten

Wil je graag meer spieren opbouwen? Dan is krachttraining een goede optie voor jou. Als je krachttraining thuis wilt doen, is het aan te raden om gewichten aan te schaffen. Bij gewichten zou je kunnen denken aan bijvoorbeeld dumbells of een halterstang. Met behulp van bijvoorbeeld deze gewichten kun je intensieve workouts uitvoeren. Je kunt deze workouts zelf samenstellen, maar uiteraard is het ook een optie om bijvoorbeeld video’s te volgen of op internet op zoek te gaan naar een krachttraining workout. Hier zijn talloze workouts van beschikbaar, dus je kunt hiermee flink variëren. Met behulp van krachttraining kun je dan ook veel spiergroepen trainen. Dit is natuurlijk afhankelijk van de oefeningen die je uitvoert, maar met krachttraining kun je in ieder geval denken aan het trainen van de beenspieren, armspieren en rugspieren.

Halterbank

Aan welk fitnessapparaat voor thuis je ook zou kunnen denken? Aan een halterbank. Met een halterbank kun je verschillende krachtoefeningen uitvoeren. Een halterbank is aan het hoofdeinde verbonden met twee haltersteunen, waar je een halterstang op kunt plaatsen. Terwijl je op de halterbank ligt, kun je deze halterstand dan uit het rek halen en oefeningen uitvoeren. Trainen met een halterbank kan vrij zwaar zijn. Tegenwoordig hebben halterbanken allerlei verschillende trainingsmogelijkheden. Zo zijn er halterbanken die echt geschikt zijn om de borst en armspieren te trainen, maar er zijn ook halterbanken die bijvoorbeeld de mogelijkheid bieden om ook je benen goed te trainen. Bovendien zijn er hierbij ook multifunctionele halterbanken, die de mogelijkheid bieden tot het trainen van allerlei verschillende spiergroepen. De meest voorkomende halterbanken zijn de vlakke halterbank, verstelbare halterbank en de multifunctionele halterbank. Afhankelijk van wat jij graag zou willen trainen, kun je kiezen welke halterbank je thuis zou willen hebben.

Uiteraard zijn er nog veel meer fitnessapparaten die je thuis zou kunnen gebruiken, dit zijn slechts wat voorbeelden. In ieder geval kan het een aanrader zijn om een of meerdere fitnessapparaten aan te schaffen, zeker als je er moeite mee hebt om naar de sportschool toe te gaan. Thuis hard trainen is dan ook prima mogelijk. Plan die sportsessies thuis dus maar gauw in!

Reacties