Foto: regenwateropvang

4 Goede redenen voor een dak met regenwateropvang

In Nederland is de overweging van een dak met regenwateropvang steeds aannemelijker geworden.

Jens 12 Januari 2024

In Nederland is de overweging van een dak met regenwateropvang steeds aannemelijker geworden. Dit heeft te maken met wat oogt op een veranderend klimaat, met toenemende grondwatertekorten in de zomer. Hierdoor is het opvangen en hergebruiken van regenwater niet alleen een milieuvriendelijke keuze, maar mogelijk ook een noodzakelijke strategie om duurzaam watergebruik te bevorderen. En daar kunnen veel individuen en families hun steentje aan bijdragen, door met het dak regenwater te oogsten. Hier geef ik je enkele overtuigende redenen waarom je zou moeten kiezen voor deze groene oplossing, én hoe je hiermee aan de slag kunt gaan.

1. Waterbesparing en milieu

De meest voor de hand liggende voordeel van een dak met regenwateropvang is natuurlijk de significante besparing op het waterverbruik, waardoor externe waterbronnen minder aangesproken hoeven te worden.

Door regenwater op te vangen, verminder je de afhankelijkheid van leidingwater voor taken zoals tuinbewatering, toiletspoeling en zelfs wassen. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook zeer degelijk voor het milieu en het Nederlandse watersysteembeheer.

2. Optimaal gebruik van je dak

Sta je er wel eens bij stil dat het dak vaak een onbenutte ruimte is? Is dat niet raar, helemaal met het ruimtegebrek in ons regenachtige kikkerlandje! Met de aanleg van een regenwateropvangsysteem maak je optimaal gebruik van deze ruimte.

3. Verhoogde woningwaarde

Een duurzame woning is een aantrekkelijke woning op de markt, helemaal als de zomer steeds maar droger worden. De installatie van een slim regenwateropvangsysteem verhoogt de waarde van je woning, een belangrijk overweging als je plannen hebt om in de toekomst te verkopen.

4. Educatieve waarde

Het hebben van een dak met regenwateropvang kan ook een educatieve waarde hebben. Het laat zien aan familie, vrienden en de gemeenschap dat je betrokken bent bij milieuvraagstukken. Het is een praktisch voorbeeld van hoe individuele acties een verschil kunnen maken!

Een regenwateropvangsysteem realiteit maken

Het installeren van een regenwateropvangsysteem is niet voor iedereen een doe-het-zelfklus. Voor veel mensen kan een ervaren en professioneel dakdekkersbedrijf, zoals Perfect Dak Nederland, bijvoorbeeld voor als je een dakdekkersbedrijf Gouda zoekt, uitkomst bieden.

 Zo ben je verzekerd van raadzaam advies, deskundige installatie en onderhoud. Zij kunnen advies geven over de beste materialen en technieken voor jouw specifieke dak.

Perfect Dak Nederland biedt ook opties voor een dakinspectie in Hilversum, om met de juiste planning en samenwerking een waardevolle toevoeging voor je woning te realiseren. Ze kunnen onder meer de geschiktheid van je dak voor een dergelijk systeem beoordelen, naast het identificeren van eventuele noodzakelijke reparaties of versterkingen!

Reacties
henk-berends

Wij hebben al 40 jaar regenwater opvangen met hydrofoor en doen bijna alles met regenwater. Opslag is 10m3. Watermonsters zijn uitstekend beoordeeld. Geen kalkaanslag lekker zacht water.

6 maanden geleden
henk-berends

Wij hebben al40

6 maanden geleden