Foto: buiten-zonwering

Zonwering voor binnen en buiten

Er is zonwering voor binnen (lamellen, gordijnen en folie) en zonwering voor buiten (rolluiken, screens en zonneschermen).

Guido van Loon

Er zijn verschillende soorten zonwering. Zo is er zonwering voor binnen en zonwering voor buiten. Bij buitenzonwering kan het gaan om een zonnescherm, screen, buitenjaloezie, raamluik, rolluik of markies. Bij binnenzonwering moet je denken aan een rolgordijn, lamellen, vouwgordijn, vitrage, paneelgordijn, glasgordijn, houten shutter, gordijnen of glasfolie. Maar wat is bijvoorbeeld de prijs van de verschillende typen zonwering? En wat voor voordelen levert zonwering nog meer op?

Buitenzonwering

Op een hete zomerdag wil je je huis zo koel mogelijk houden. Buitenzonwering voorziet in een perfecte bescherming tegen de zonnestralen, terwijl het ook een aantrekkelijk buitenaanzicht geeft. Buitenzonwering is een zeer effectief middel om de warmte tegen te houden omdat zij de zonnestralen onderscheppen voordat deze het vensterglas bereiken. De meeste buitenzonweringen kunnen makkelijk van binnenuit met de hand bediend worden, of nog gemakkelijker, met een elektrische bediening. Voorbeelden zijn zonneschermen, markiezen, lamellen, zonneluifels of luiken.

Binnenzonwering

In huis zijn er vele mogelijkheden voor zonwering. Zo is iedereen wel bekend met het vouwgordijn, het rolgordijn, het lamelgordijn en de jaloezieën. Daarnaast heb je ook het plisségordijn; dit type binnenzonwering is een zonwerende raamdecoratie gevouwen van harmonica (gemetalliseerd). Een plisségordijn is voor vele typen kozijnen toepasbaar. Bijvoorbeeld voor dakramen of driehoekige kozijnen. Ook ziet men steeds meer paneelgordijnen: op een rails lopende, verticaal en strak hangende, vitragebanen, die goed geschikt zijn als raamdecoratie, maar ook als afscheiding. Andere voorbeelden zijn paneelgordijnen, shutters, blinds of zonfolie. Voor rolgordijnen op maat lees je hier verder.

Energiebesparing zonwering

Een groot voordeel van zonwering is dat het een, relatief eenvoudige, manier is om energie te besparen. De energiebesparing die de zonwering voor buiten oplevert, is ongeveer 15%. De energie wordt bespaard op de energie die nodig is om het huis te verwarmen en te koelen. Ook als je een airconditioning in huis hebt, is er niks mis mee om buitenzonwering aan te schaffen. Je bespaart dan energie op het verbruik van de airconditioning. De airco slaat minder vaak aan en dit bespaart ongeveer 40% energie.

Prijs zonwering

Belangrijk bij het aanschaffen van zonwering is de prijs. Wanneer je een keuze tussen verschillende soorten zonwering, binnen of buiten, moet maken is vaak de prijs van zonwering doorslaggevend. Hoewel de prijs van zonwering meestal dicht bij elkaar ligt, is het toch aan te raden om verschillende offertes op te vragen. Zo kun je een goede prijsvergelijking maken.

Reacties