Tot laat in de tuin zitten? Zo verlicht je je tuin sfeervol

Hoe verlicht je je tuin sfeervol, stijlvol en functioneel tegelijkertijd? Nou, zo…

Guido van Loon 06 Juni 2019

Lekker tot laat in de tuin zitten tijdens een zwoele zomeravond. Heerlijk! Maar dan willen we natuurlijk wel een sfeerlichtje hebben.

Begin met een ontwerp

Want alleen op die manier zorg je dat je sfeerverlichting goed verdeeld is over je tuin, en netjes is weggewerkt. Net als bij een woning, kun je ook bij een tuin het beste beginnen met een lichtplan. Hoe je zo’n lichtplan zelf maakt, lees je op de website van eigenhuisentuin.nl. Vanzelfsprekend kun je ook kiezen voor lichtadvies bij een gespecialiseerde partij. 

Uitlichten, belichten of oplichten

Zeker wanneer je een mooie, ruime tuin hebt, is het leuk om te spelen met verschillende manieren om sfeerverlichting in je tuin te brengen. Zo kun je bijvoorbeeld een mooie grote boom uitlichten in zijn plantenbak. Of je terras belichten met wat inbouwspotjes, of juist kiezen voor een item dat oplicht, zoals een fontein of zelfs een lichtgevende bloempot

Verlicht niet alleen je terras

Zoals eerder genoemd, is het extra leuk om verlichting in je tuin te verdelen over de gehele tuin. Dus verlicht niet alleen het terras, waar je ’s avonds de meeste tijd doorbrengt, maar verlicht ook je planten, je plantenbakken, je tuinhuis, de schutting, de fontein, enzovoorts. Op die manier kun je wat beter wegkijken in de tuin. Bovendien zit je wat minder in de kijker voor eventuele buren. Maar bovenal: het is veel gezelliger

Denk aan het milieu

Hoe meer lichtjes hoe gezelliger de tuin. Maar anno 2019 is het wel zo nobel om ook aan onze planeet te denken. Overdrijf dus niet met je verlichting en kies bij voorkeur voor ledverlichting, en niet voor halogeen- of gloeilampen. Zorg ook dat de verlichting niet brandt wanneer er niemand in de tuin zit. Het moet wel leuk blijven, óók voor het milieu.

Reacties