Het is al half maart en dat betekent dat de lente weer voor de deur staat.
De roze bloesem- en tulpenbomen staan al bijna in bloei en de eerste zonnige dagen laten niet lang meer op zich wachten. Voor mensen met een tuin breekt nu de mooiste tijd van het jaar aan. Maar voordat je lekker kunt genieten van je fraai bloeiende groene tuin, moet je nog wel even een paar dingen doen. En wanneer je dat lekker op je gemak doet, is dat nog heerlijk ontspannend ook. Lees onze praktische tips even door zodat je straks ook geniet van een uitbundig bloeiende tuin!
Je begint natuurlijk met het verwijderen van alle uitgebloeide dode takken en bladeren. Dit kun je met de snoeischaar doen of gewoon met je handen en een paar tuinhandschoenen. Trek liever geen takken uit een pol of kluit zodat je de plant niet beschadigt. Voor een optimale biodiversiteit in je tuin is het een goed idee om wat oude takken en hopen blad te laten liggen. Deze plekken vormen straks een schuilplaats voor allerlei insecten en kleine dieren. Veeg ook je terras even aan en behandel deze en je tuinspullen ook even met groene aanslagreiniger. Zo kun je straks lekker van de zon genieten!
Maart is voor veel bomen en struiken een goede periode voor een voorjaarssnoei. Let wel op: je kunt niet alle planten en bomen in het voorjaar snoeien. Check dit dus altijd even goed. Bij het snoeien verwijder je lange uitlopers, dode takken en maak je ruimte in de struik of boom voor nieuwe groei. Voor elke boom en struik zijn de snoeiregels echter weer anders. Zoek dit dus even op, zodat je zeker weet dat je jouw kersenboom of rozenstruik ook op de juiste wijze snoeit.
De aarde is natuurlijk de belangrijkste voedselbron voor je planten en bloemen. En dus is het belangrijk om deze even goed om te spitten en te bemesten in het voorjaar. Een goede methode is om in het najaar alle bladeren en dode plantresten op je borders te plaatsen. In het voorjaar vermeng je deze half verteerde resten weer met de aarde als compost. Zo hoef je niets weg te gooien en heb je direct ook je aarde gecomposteerd. Handig voor tuiniers met weinig tijd. Ook de aarde bemesten is belangrijk. In het tuincentrum kun je hiervoor mestkorrels kopen (neus dicht).
Vaak zijn er in de winter kale plekken ontstaan in je grasveld en groeit er op deze plekken mos. Het voorjaar is een goede periode om je gras even te verticuteren met een speciale verticuteerhark. Zo maak je de aarde los en breng je lucht bij de wortels. Eventueel kun je ook wat nieuw gras zaaien op de kale plekken. Vind je het onderhoud van je gras teveel werk? Overweeg dan om kunstgras aan te laten leggen, plaats een houten vlonderterras of laat je tuin bestraten.
Nu komt het leukste deel van de voorbereiding: het zaaien en plaatsen van plantjes in je tuin. Koop in april ook wat bloeiende eenjarige planten voor in potten of hanging baskets om zo wat kleuraccenten aan te brengen. Een leuk idee is om deze in gekleurde potten te plaatsen voor een extra vrolijk accent in je tuin.
Denk ook eens aan een kleine moestuin of verticale wand. Bij het tuincentrum kun je hiervoor kant-en-klare houten bakken of systemen kopen. En reken maar dat dat voor een fleurig accent zorgt in je tuin! Courgette, aardbeien en sla zijn plantjes die het altijd wel goed doen in je moestuin.
Wil je graag nog meer lezen over tuinonderhoud? Dan vind je deze blog misschien ook interessant: Tuinonderhoud: snoei, maai en knip.