Foto: 2017/Onderhoud-bomen-tips.jpg

Drie onmisbare tips voor het onderhoud van bomen

Planten, bloemen en gras: typische zaken die je in een tuin tegenkomt. Maar er mist iets in dit rijtje. Bomen!

Dit kunnen dé eyecatchers in de tuin zijn. Mits ze goed worden verzorgd. En daar geven we je in deze blog 3 niet-te-missen tips voor!

Kies de juiste boomsoorten

Voor je kunt beginnen met het onderhouden van de bomen in je tuin, moet je natuurlijk eerst je favoriete soorten kiezen. En mochten er al bomen staan in je tuinomgeving, dan moet je ervan op de hoogte zijn met welke types je te maken hebt.

Fruitbomen, eiken, naaldbomen en beuken: om maar wat voorbeelden te noemen. Ze verschillen op allerlei manieren van elkaar. Groeihoogte, blad en bloeitijd: het zijn allemaal elementen waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe boom. Gelukkig kom je met een online tuincentrum een heel eind bij de aankoop. Hier vind je namelijk allerlei benodigde informatie over bomen.

Kennis over het onderhoud

Naast de informatie voor het bomen kopen, heb je ook kennis nodig over het verzorgen ervan. Want wie zijn bomen goed onderhoudt, haalt meer plezier en schoonheid uit de eigen tuin. En dat verzorgen, daar helpen we je graag bij in deze blog! Hoewel het onderhoud per boomsoort wat kan verschillen, zijn er 3 belangrijke overkoepelende aandachtspunten.

1. De standplaats

Wat betreft de plaats waar de boom wordt neergezet, zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden: temperatuur, vochtigheid, wind en licht. Zo kunnen boomsoorten met grote bladeren niet goed tegen te veel zon en wind. Maar een te kort aan licht kan ook schadelijk zijn. Denk van tevoren dus goed na over de precieze standplaats van de boom.

Bij de plaatsing is het belangrijk om de kluit van de boom goed nat te maken. Ook moet ervoor gezorgd zijn dat het onkruid verwijderd is van de standplaats. Pas dan zou de boom geplaatst moeten worden. Cliché, maar zo waar: een goed begin is het halve werk!

2. Het voeden

Bomen hebben voedingsstoffen nodig die voordelig zijn bij het groeiproces. Het werkt hierbij het beste om zo dicht mogelijk bij de natuurlijke voedingsstoffen te blijven. Geef je boom bijvoorbeeld gecomposteerd blad, resten van vruchten of fruit, en bloesem. Een heerlijk maaltje!

Naast voedingsstoffen, is ook het geven van water cruciaal bij een jonge boom. Deze kan namelijk zelf nog geen water vinden. Hierbij is het belangrijk om de juiste hoeveelheid water toe te dienen, afhankelijk van de boomsoort en de stamomtrek. De toevoer van het water gebeurt rondom de kluit.

3. Het snoeien

Snoeien is van belang om scheefgroei tegen te gaan. Dat gaan namelijk niet ten goede van de gezondheid van de boom. Wanneer er niet regelmatig of niet goed gesnoeid wordt, kan dat ernstige gevolgen hebben voor de boom. Zo kan deze van binnen kaal worden, en daardoor uiteindelijk zelfs afsterven. Snoeien zorgt dus voor een langere levensduur van de boom!

Meer plezier van je bomen

Het onderhoud kost wat tijd en investering, maar het resultaat is het dubbel en dwars waard. Goed verzorgde bomen maken jouw tuin namelijk helemaal levendig en vitaal. En dat is natuurlijk een beeldschone uitstraling!

Reacties