Foto: gazon-ecostyle-aaltjes

Aaltjes

De nachtmerrie van iedere gazonbezitter; een gele grasmat en losliggende delen. Dit is vaak een teken dat er engerlingen in het gazon actief zijn.

De nachtmerrie van iedere gazonbezitter; een gele grasmat en losliggende delen. Dit is vaak een teken dat er engerlingen in het gazon actief zijn. www.snoerencultuurtechniek.nl

Een probleem in de border kan zijn dat planten ?ineens? afsterven. Dit duidt veelal op de aanwezigheid van de larven van de taxuskever. Dé ECOstyle- oplossingen om effectief, eenvoudig en op milieuvriendelijke wijze schadelijke insecten en larven te bestrijden kan door het inzetten van aaltjes. Binnen het assortiment zijn er natuurlijke bestrijdingsmogelijkheden met aaltjes tegen engerlingen in gazons en larven van taxuskevers in de bodem. Deze aaltjes zijn niet schadelijk voor planten, andere nuttige insecten of huisdieren.

Aaltjes tegen engerlingen

Engerlingen zijn larven van, in de meeste gevallen, de rozenkever. De engerling gaat zeer rigoureus te werk en de schade wordt voornamelijk aangericht in gazons en is de herkennen aan de geelverkleuring en losliggende delen van het gazon. Een duidelijke aanwijzing voor de aanwezigheid van engerlingen zijn vogels die de engerlingen uit de zode pikken.
De engerling kan bestreden worden met speciale aaltjes vanaf begin juli tot begin oktober. Dit heeft te maken met de cyclus van de engerling. De bodemtemperatuur moet liggen tussen de 10 °C en 25 °C. de aaltjes worden opgelost in water en uitgegoten over de grond.

Aaltjes tegen larven van taxuskever

De taxuskever, een zwart-groene kever met een spitse snuit, richt zijn schade aan planten aan door het vreten van ronde happen uit bladeren. Hoewel het geen fraai gezicht is ondervindt de plant hier weinig hinder van. De taxuskever kunt u bestrijden met het product Spruzit.

De larve van de taxuskever daarentegen kan zeer grote schade aanrichten door het aanvreten van de wortels van o.a. rododendrons, taxus, rozen en aardbeien. De larve voedt zich met de wortels van planten waardoor de plant onvoldoende in staat is water en voedingsstoffen op te nemen. Als gevolg daarvan sterft de plant volledig af.

De larve van de taxuskever kan 2 maal per jaar bestreden worden met speciale aaltjes, namelijk vanaf eind maart tot en met midden juni en vanaf augustus tot en met begin oktober. De bodemtemperatuur moet liggen tussen 10 oC en 25 oC. De aaltjes worden opgelost in water en uitgegoten over de grond.

Bestellen

Omdat het bij aaltjes om levend materiaal gaat, zijn de aaltjes niet op voorraad bij ECOstyle. De consument kan ze bestellen via de tuincentra of Welkoop en Boerenbond. De aaltjes worden rechtstreeks naar de consument gestuurd.

Profiel ECOstyle

De ECOstyle-Groep is een echt familiebedrijf met circa 85 betrokken medewerkers in geheel Europa. Altijd wordt gehandeld met respect voor mens en milieu binnen en buiten de organisatie. Sinds 1967 is ECOstyle gespecialiseerd in de ontwikkeling en marketing van ecologische verantwoorde diervoeders, dierverzorgingsproducten, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen voor de particuliere en beroepsmatige toepassing. ECOstyle stelt hierbij innovatie, duurzaamheid en kennisoverdracht centraal. De ECOstyle-Groep heeft vestigingen in Nederland, Denemarken, Oostenrijk, België en Rusland. Meer informatie: www.ecostyle.nl.

Publicatiedatum: 5 juni 2009

Reacties