Het nut van een dauwpuntmeter

Wat is dauw, een dauwpuntmeter en waarom is een beetje kennis over deze onderwerpen nuttig?

26 Februari 2020

De term dauw is er eentje die je niet zo vaak zult horen buiten gesprekken over het weer om. De meest bekende vorm van dauw, is de dauw die te zien is op een grasveldje op de vroege ochtend. Ondanks de relatief beperkte kennis over dauw, is dauw een veel voorkomend fenomeen. Dauw ontstaat wanneer de lucht haar dauwpunt wordt bereikt. Dit geldt dus niet alleen voor het grasveldje waar je soms dauw op ziet, maar ook voor de lucht rondom je autoruit, ramen et cetera!

Het ontstaan van dauw

Dauw ontstaat wanneer de omgevingslucht van een bepaald object / bepaalde stof gedaald is tot, of onder haar dauwpunt. Op het moment dat dit dauwpunt bereikt is, zal er dauw ontstaan op dit specifieke object / deze bepaalde stof. Het ontstaan van dauw lijkt in eerste instantie een onschadelijk fenomeen, maar door het ontstaan van dauw is het mogelijk dat zich op bepaalde voorwerpen corrosie ontwikkeld. De ontwikkeling van corrosie heeft een directe negatieve impact op het object / de stof waarop de corrosie ontstaat. Denk hierbij aan leidingen die veel sneller vervangen moeten worden dan gepland door de ontwikkeling van corrosie op deze leidingen.

Het gebruik van een dauwpunt

Het dauwpunt berekenen gaat middels een dauwpunt transmitter of een monitor. Wanneer er van tevoren bepaald wordt wat het dauwpunt van een bepaalde stof of een specifiek object is, kan er worden voorkomen worden dat de omgevingstemperatuur van de bepaalde stof of het specifieke object het dauwpunt bereikt. Op deze manier kan de bepaling van het dauwpunt de levensduur van allerlei stoffen en objecten verlengen! Als je een dauwpuntmeter nodig hebt, kijk dan zeker eens rond in de webshop van www.catec.nl. Je kunt hier verschillende soorten dauwpuntmeters kopen, zo kun je altijd de dauwpuntmeter vinden die geschikt is voor jouw situatie.

Reacties