Het is weer tijd om te zaaien!

Deze maand kunnen er weer plantjes voorgezaaid worden!

Oké, af en toe vriest het nog buiten, maar daar laat een doorgewinterde tuinier zich natuurlijk niet door tegenhouden. Ook als je besloten hebt dit jaar voor het eerst een moestuin te beginnen, kun je al voorbereidingen treffen in huis, of in een (vewarmde) kas. Om de tuin nog wat op te vrolijken, zijn er nog genoeg winterbloeiers die je in een pot kunt planten! Kijk voor alle tuintips op onze website Tuincentrum Overzicht!

De moestuin in

Voordat je enthousiast begint aan het voorzaaien van de tomatenplantjes en courgetteplantjes moet de tuin er natuurlijk wel klaar voor zijn. Anders sta je begin maart met allemaal grote zaailingen, klaar om de tuin in te gaan, maar is de grond er nog niet aan toe. Het beste moment is om aan het begin van de winter de tuin al op te ruimen, en compost neer te leggen, zodat de grond genoeg tijd heeft om dit op te nemen. Ga je op gevoel de zaden en zaailingen planten, of maak je een moestuinplan om optimaal gebruik te maken van de ruimte?

Wat kun je in de winter voorzaaien?

In de kas of op de vensterbank kun je in februari al genoeg voorzaaien, zoals tomaat, bloemkool en erwten. In maart kun je starten met aubergine, wortelen en paprika. Houd er rekening mee dat het nog erg koud is in februari, het kan dus zijn dat je zaailingen wel volgroeid zijn eind februari, maar dat ze nog niet de grond in kunnen. Het is bovendien beter voor de plantjes om zo min mogelijk verpot te worden, zodat ze niet steeds opnieuw hoeven te wortelen. Zodra de zaailingen de volle grond in gaan, kun je ze bedekken met bodembedekkers, zodat ze én tegen de kou worden beschermd, én tegen de volle zon.

Nieuwe gewassen en kruiden

Het is natuurlijk makkelijk om dit jaar weer aan de eeuwige tomaten en komkommers te gaan, maar waarom zou je niet iets nieuws proberen dit jaar? Bekijk eens dit lijstje met bijzondere kruiden en eetbare bloemen! En wat dacht je van deze vergeten, maar heerlijke groenten:

  • Koolraap
  • Pastinaak
  • Raapstelen
  • Schorseneer

Als je de moestuin al volgepland hebt met gewassen en vruchten, zijn er ook genoeg groenten die het erg goed doen in een pot, zoals wortelen en radijs. Gebruik plastic potten, hierin verdampt het water minder snel dan in terracotta potten. Ook kruiden doen het goed in pot, die kun je dan makkelijk naar de keuken verplaatsen.

Winterbloeiers

Naast het zaaien van gewassen kun je de moestuin ook nog wat opvrolijken met wat kleur. Zo kun je half maart Afrikaantjes planten, die je overigens kunt eten en prachtig staan in een salade. En als je brandnetels vindt, zet er thee van! In de gewone tuin is de helleborus altijd welkom, niet gek dat deze veelzijdige bloeier tuinplant van de maand is geweest. Ook zie je rond deze tijd veel winterheide verschijnen, een sterke plant met kleine bloemetjes die variëren van wit en roze tot donkerrood. Als er nog wat potten en bakken leegstaan in de tuin, kun je deze vullen met prachtige voorjaarsverrassingen.

Meer moestuintips

Meer tips over de moestuin? Bezoek dan onze blog met inspiratie voor huis & tuin: goodgardn.nl. Deze blog is geschikt voor de beginnende tuinier, de professionele tuinier en iedereen zonder groene vingers. Alles kun je leren! Kom erachter hoe je munt kunt kweken en knoflook kunt telen.