Bomen laten onderhouden in je tuin

Wil je dat jouw tuin er prachtig bij ligt? Dan moet je de buitenruimte goed onderhouden.

18 September 2018

Je haalt regelmatig onkruid weg, je snoeit de planten in de tuin en als er veel bladeren gevallen zijn, hark je deze netjes bij elkaar.

De meeste mensen steken veel tijd in het onderhoud van hun tuin, maar vergeten een belangrijk deel van hun buitenruimte te onderhouden. De bomen in je tuin hebben namelijk ook onderhoud nodig. Op deze pagina lees je hoe dit onderhoud eruit ziet.

Snoeien

Zowel de kleine als de grote bomen in jouw tuin moeten regelmatig gesnoeid worden. Je snoeit de bomen in je tuin als deze dood dreigen te gaan, maar ook als ze meer licht nodig hebben om verdere groei te bevorderen, als je ze wil beveiligen tegen stormschade of als de bomen loshangende takken hebben. Ook bij achterstallig onderhoud is het verstandig om de bomen in je tuin te snoeien. En heb je fruitbomen in je tuin? Dan kun je deze snoeien om ervoor te zorgen dat er in de toekomst meer vruchten aan groeien.

Je kunt de bomen in je tuin zelf snoeien, maar je kunt hier ook een expert voor inhuren. Zeker als je grote bomen moet snoeien, is het verstandig om dit klusje uit te besteden. En weet je niet zo goed welk deel van de boom je wel of juist niet moet snoeien? Dan kun je ook beter een expert inhuren, want in dit geval is de kans groot dat je het verkeerde deel van de boom verwijdert.

Kappen

Het kan ook voorkomen dat je een van de bomen in je tuin moet kappen. Dit is niet alleen een must als een boom onveilig is geworden, maar ook als deze in de weg staat of een andere boom in de tuin belemmert in zijn groei. Let op: je hebt altijd een kapvergunning nodig om een van de bomen in je tuin te kunnen kappen. Het duurt ongeveer zes tot acht weken voor je deze vergunning krijgt. Wij raden je dan ook aan de kapvergunning voor je boom bijtijds aan te vragen, zodat je jouw boom op het gewenste moment kunt kappen.

Je kunt de boom in je tuin zelf kappen, maar dit is niet altijd verstandig. Moet je een grote boom kappen? Dan kun je hier beter een expert voor inhuren. Je wil namelijk wel dat de kap veilig gebeurt. Ook als je gewoon geen zin hebt om de boom in je tuin zelf te kappen, kun je hier een expert voor inhuren. Het kappen van een boom kan lang duren, dus je houdt veel tijd over door dit klusje uit te besteden aan een specialist.

Frezen

Heb je een boom gekapt of laten kappen door een expert? Dan blijft er altijd een boomstronk achter. Sommige mensen vinden dit niet erg, maar velen willen de stronk van de boom liever weg hebben. Zeker als de stronk in de weg staat en je hier steeds overheen struikelt. Of als je de oude plek van de boom wil gebruiken voor een ander doeleinde.

Om de stronk van een gekapte boom te verwijderen, moet je deze laten frezen met een freesmachine. Hier huur je een expert voor in. Bij het frezen van een boom wordt niet alleen de stronk weggehaald, maar worden de wortels ook verwijderd. Wil je een gat graven op de oude plek van de boom, bijvoorbeeld om hier een nieuwe boom te planten of een vijver aan te leggen? Dan is dit geen probleem, want bij het frezen worden de wortels tot 40 centimeter diep verwijderd.

Reacties