5 tips voor het inrichten van een tuin

Een tuin is een hele fijne plek om lekker in de zon een goed boek te lezen of om te genieten van een goed diner.

22 Juli 2020

Misschien is jouw tuin al mooi ingericht, maar met de juiste aanvullingen kan jouw tuin het meest fijne plekje van het huis worden. Mist jouw tuin uitstraling en vind je dat er wel wat meer sfeer ingebracht mag worden? Lees dan zeker onze 5 tips hoe jij jouw tuin kunt inrichten.

Gebruik ornamenten als afwerking

Tuinornamenten is een zeer breed begrip, want tuindecoraties kunnen vogelhuisjes en bloempotten zijn, maar ook fonteinen en sokkels. Er wordt in principe gesproken over een tuinornament wanneer het gaat om beelden in combinatie met water. Met een tuinornament kun je van jouw normale tuin een tuin met luxe en uitstraling maken. Tuinornamenten zijn gemaakt van diverse materialen. Hierbij kun je denken aan hout, beton, gietijzer, kalksteen en marmer. Het is natuurlijk maar net waar jouw smaak naar uitgaat.

Tuinverlichting

Buitenverlichting is onmisbaar om meer sfeer in jouw tuin te creëren. Tuinverlichting kun je op verschillende manieren implementeren. Zo kun je bijvoorbeeld bepaalde hoekjes in de spotlight zetten, maar je kunt ook de hele tuin goed verlichten met wandlampen aan de schutting. Denk er daarom altijd goed over na hoe je de verlichting in de tuin wilt verwerken. Het geeft in ieder geval ‘s avonds veel meer sfeer in jouw tuin. Wel is het raadzaam om voor led tuinverlichting te kiezen. Led is namelijk een stuk energiezuiniger dan gewone halogeenlampen en bovendien hebben led lampen een veel langere levensduur.

Planten

Bloemen en planten zorgen al snel voor meer sfeer in jouw tuin. Je kunt bijvoorbeeld vrolijke bloeiende bloemen plaatsen zoals Zinnia’s, maar vaste planten als hortensia’s, lavendel of rozen zijn altijd erg populair om in een tuin te plaatsen. Probeer ook wat hoogte aan te brengen in de beplanting. Wissel hoge bomen en struiken af met lage planten. Dit geeft niet alleen meer sfeer, maar het brengt ook diepte aan in je tuin.

Je tuin onderhouden

Het is natuurlijk wel belangrijk dat je jouw tuin goed onderhoud. Als er overal onkruid tussen de tegels zit en de beplanting wordt niet goed bijgehouden, geeft dit al snel een breuk op de sfeer. Er zijn diverse tuinkalenders waar je precies per maand kunt zien wat voor werkzaamheden je in jouw tuin kunt uitvoeren. Zo moet je bijvoorbeeld de planten in januari met rust laten, maar kun je in februari al beginnen met schoffelen op het grondoppervlak waar je zaailingen wilt planten.

Loungeset

Natuurlijk brengt een lekkere loungeset ook een gezellige sfeer aan in jouw tuin. Je kunt kiezen voor echt een loungeset, maar je kunt ook kijken of je iets kunt vinden dat tussen een loungeset en een tuinset om aan te eten in zit. Zo heb je bijvoorbeeld loungesets die een iets hogere tafel hebben, zodat je er zowel aan kunt eten en er ook op kunt relaxen. Genoeg keuze dus!