De 3 meest duurzame schuttingen

Een tuinafscheiding zet je meestal voor langere tijd neer. Het is een behoorlijke uitgave en vaak ook flinke klus om iets te (laten) plaatsen.

Guido van Loon 02 April 2021

Dus wil je daar ook lang plezier van hebben. Maar voor welke schutting moet je dan kiezen? Wat zijn de meest duurzame schuttingen?

Hout beton schutting

Een hout beton schutting wordt ook vaak kortweg een beton schutting genoemd. Het is een duurzame keuze, want beton heeft een lange levensduur. Bovendien is het een goede optie omdat deze schuttingen lang mee gaan, maar ook een natuurlijke uitstraling heeft. Je kunt namelijk kiezen voor betonnen palen, een lage betonband en een groot houten tuinscherm. Op die manier zie je vooral veel hout en dat heeft een natuurlijke uitstraling die bovendien bij elke tuin past. Daarnaast heb je ook het voordeel van de lange levensduur van beton. Houten schuttingpalen zullen na verloop van tijd gaan rotten door het contact met vocht uit de grond. Beton kan hier prima tegen waardoor je jarenlang kunt genieten van een stevige en mooie schutting.

Composiet schutting

Ook van een composiet schutting kun je jarenlang genieten, omdat het materiaal lang meegaat. Composiet is een combinatie van houtvezel en kunststofvezel, waardoor het zeer sterk is en goed bestand tegen vocht. Veel mensen denken dat het er goedkoop en ‘plastic’ uitziet door het kunststof deel van de schuttingen. Maar dat hoeft zeker niet zo te zijn. Composiet schuttingen zijn in de afgelopen jaren doorontwikkeld en inmiddels in veel kleuren leverbaar. En zelfs ook met houtnerf waardoor het juist erg lijkt op hout en een natuurlijke uitstraling heeft.

Groene schutting 

Een andere optie waar je lang plezier van hebt, is een letterlijke ‘groene’ schutting, namelijk een mooie haag. Met een dichte haag kun je ook privacy creëren in je tuin en deze gaan lang mee. Als je kiest voor een groenblijvende soort, dan heb je er bovendien ook in de winter plezier van. Er is veel keuze in soorten hagen, bijvoorbeeld mooie laurierhagen of klimop. Of kies voor een bijzondere ‘kleur’ en ga voor een rode beukenhaag.

Het is wel zo dat een haag onderhoud nodig heeft. Er moet meestal minimaal één keer per jaar gesnoeid worden en ook water geven is niet onbelangrijk. Wil je daar liever geen tijd aan besteden, maar spreekt een ‘groene’ schutting je wel aan? Dan zijn er tegenwoordig ook kunsthagen te krijgen. Hierdoor heb je het voordeel van mooi en natuurlijk groen, maar ben je geen tijd kwijt aan snoeien en water geven.

Weet je al welke schutting het gaat worden of blijft het een lastige keuze? Zoek dan ook eens online naar meer informatie en inspiratie. Of ga langs bij een leverancier van schuttingen om verschillende soorten van dichtbij te bekijken zodat je precies weet welke keuze je moet maken.

Reacties