Prachtige bloemen in uw haag met bladverliezende haagplanten

Bladverliezende haagplanten vormen een brede en diverse categorie haagplanten. Deze verliezen in de loop van het jaar hun bladeren.

Bladverliezende haagplanten

Bladverliezende haagplanten vormen een brede en diverse categorie haagplanten. Zoals de naam al doet vermoeden gaat het hier om planten die in de loop van het jaar hun bladeren verliezen. Dat gebeurt meestal in het koudste deel van het jaar, oftewel in de herfst en winter. In sommige gevallen blijven de verdorde blaadjes aan de haag hangen tot ze door groene blaadjes vervangen worden. De beukenhaag is hier het bekendste voorbeeld van. Er zijn ook gedeeltelijk wintergroene haagplanten, zoals de liguster, die zijn bladeren alleen in erg koude winters laat vallen.

Bladverliezende haagplanten voor in je tuin
Bladverliezende struiken verliezen in de koudere seizoenen hun blad. Als je het hele jaar door graag een zichtdichte haag wilt, dan lijkt een bladverliezende haag misschien geen voor de hand liggende keus. Er zijn echter ook veel situaties waarin bladverlies geen enkel probleem is, en dan ontdek je al snel hoeveel bladverliezende haagplanten eigenlijk te bieden hebben.

Bladverlies is namelijk niet het enige verschil tussen bladverliezende en wintergroene haagplanten. Bladverliezende haagplanten worden gekenmerkt door hun weelderige bloemen, heerlijke geuren en smakelijke besjes. Sommige van deze planten zijn vooral geliefd om hun bloemen (bijvoorbeeld de vlinderstruik of hortensia) of juist specifiek de besjes (bijvoorbeeld de sleedoorn of Japanse bottelroos). Andere soorten bieden zelfs een heus totaalpakket. Bovendien zijn bladverliezende hagen vaak heel waardevol voor de natuur. Vogels nestelen tussen de takken en eten van de besjes, (bedreigde) insecten zoals bijen genieten van de nectar en egels zoeken er beschutting. Zo lever je een mooie bijdrage aan de natuur en krijg je er een levendige tuin voor terug.

Waar wintergroene hagen meestal formeel aandoen zijn bladverliezende hagen vooral geschikt als informele haag. Een informele haag hoeft niet teveel gesnoeid te worden en mag er een beetje speels uitzien. Dat is juist onderdeel van de charme van een bladverliezende haag. Er bestaat ook een gulden middenweg tussen wintergroene en bladverliezende hagen: de beukenhaag. Beukenhagen behouden het hele jaar door hun bladeren, ook als de blaadjes eenmaal bruin zijn geworden. De dorre blaadjes blijven mooi aan de takken hangen tot ze in de lente worden vervangen door nieuwe, frisgroene bladeren. Deze vrij unieke eigenschap maakt de beuk tot een zeer geschikte haagplant. Bovendien is de beuk een inheemse plant die voordelig gekweekt kan worden, een mooie bijkomstigheid. Hetzelfde geldt overigens voor de haagbeuk, een plant die qua eigenschappen veel gemeen heeft met de beuk.

Bladverliezende struiken online
Haagplanten.nl heeft als doel zoveel mogelijk nuttige kennis te verspreiden over haagplanten. Daarnaast bieden wij bladverliezende haagplanten online aan voor aantrekkelijke prijzen. Deze haagplanten worden vers geoogst bij onze kwekers en direct verstuurd, zodat je ze zo snel mogelijk in je tuin kunt planten. Op onze site hebben wij uitvoerig beschreven hoe je het best met je planten om kunt gaan nadat wij ze bij je voor de deur hebben gezet. Als je toch het idee hebt dat je wat informatie mist, neem dan zeker even contact met ons op per e-mail of door even te bellen me onze klantenservice via 085-0021557