Zo blijf je milieubewust bezig bij het klussen

Het dagelijkse tuinonderhoud levert over het algemeen geen grote bergen afval op.

27 Februari 2021

Maar als je de hele tuin gaat verbouwen, red je het niet met je eigen rolcontainer. In dat geval zul je een andere oplossing moeten vinden. Want als bijvoorbeeld de complete heg eruit gaat om plaats te maken voor een schutting, heb je behoorlijk wat groenafval te verwerken. Dat groenafval kan weer verwerkt worden tot compost of voor andere nuttige doeleinden gebruikt worden. Als je bij Recycle-Bak een container bestelt voor groenafval, kun je dit afval op efficiënte wijze laten afvoeren en weet je zeker dat alles milieubewust verwerkt wordt.

Vergisten en composteren

Groenafval is heel goed herbruikbaar. De inhoud van de groene rolcontainers die veel mensen thuis hebben staan, wordt naar een gespecialiseerd bedrijf gebracht om het te laten vergisten en composteren. Het overgrote deel van het groenafval is op die manier goed te verwerken. Ook het afval dat via een grote tuinafvalcontainer ingezameld wordt, krijgt een prima bestemming. In deze container mag je uitsluitend groenafval storten, dat wil zeggen takken, bladeren of hele struiken. Ook gras mag erin, zij het dat hiervoor wel een maximum percentage geldt. Niet meer dan een vijfde van de container mag met gras gevuld worden. Het is bovendien niet de bedoeling om tuinaarde, tegels, stenen en andere zaken in deze container te storten.

Voor elk soort klus een container

Milieubewust werken begint bij een goede planning. Als je van plan bent om bijvoorbeeld een oude muur in de tuin af te breken, een hek te verwijderen of de bestrating eruit te halen, zul je daarvoor een ander type afvalcontainer voor moeten huren. Je hebt dan niets aan een container voor tuinafval, je kunt dan beter informeren naar de mogelijkheden voor een container voor bouwafval of zelfs een puincontainer. Juist door de afvalstromen al bij de bron goed te scheiden, kunnen de verwerkingskosten verder gereduceerd worden. Daarom is het voordeliger om een speciale container te huren die past bij de klus, dan te kiezen voor een universele container voor al het afval.

Inventariseer de omvang

Zet eerst op papier wat er allemaal uit de tuin moet worden gehaald. Hoeveel struiken gaan er uiteindelijk de container in? En hoe groot zijn ze? Dit bepaalt de uiteindelijke omvang van de groencontainer. Ze zijn er in diverse maten, maar de lading mag nauwelijks boven de rand uitsteken.

Reacties