Foto: positieve-impact-klimaat-tuin

Positieve impact op klimaat begint óók in eigen tuin

Slechts 36% tuinen is bedekt met groen; Intratuin helpt biodiversiteit in Nederland te vergroten.

De dagen worden langzaam langer en lichter, het voorjaar is in aantocht. Hét seizoen dat voor velen in het teken staat van de tuin. Het is belangrijk dat onze tuinen de komende jaren groener worden. Dit zorgt voor een goede afwatering, levert meer biodiversiteit op, een betere C02-reductie en biedt verkoeling in steden. Hier kan iedereen met een tuin, in Nederland geldt dit in maar liefst 70 procent van de gevallen, zelf een rol in spelen! Groenkenner Intratuin biedt, met hulp van Naturalis Biodiversity Center, een helpende hand om zelfverzekerd in de tuin aan de slag te gaan. Iedereen kan een tuintopper worden en deelnemen aan de actie ‘Tegel eruit, plant erin’ van Intratuin en Groei & Bloei of naar de masterclass Biodiversiteit komen die in samenwerking met Naturalis Biodiversity Center wordt georganiseerd. De landelijke campagne ‘Word tuintopper’ loopt van 2 maart tot juli 2020 en biedt onder andere de maandelijkse tuinkalender met tips en tricks.

Positieve impact met jouw gazonnetje

Ondanks onze liefde voor groen in de tuin, fluitende vogels, fladderende vlinders en bloeiende planten, zit er een kloof tussen wat we graag willen en wat we doen. Ruim de helft (54%) van de tuinbezitters ziet de tuin als een verlengstuk van de woonkamer, waardoor twee derde van de Nederlandse achtertuinen uit tegels bestaat. Van de 3 miljard vierkante meter – dat zijn 60.0000 voetbalvelden - aan Nederlandse tuin is slechts 36% bedekt met groen. Deze keiharde realiteit is de reden dat Intratuin alle Nederlanders een handje wil helpen met het onderhouden van de tuin, waardoor we de biodiversiteit kunnen boosten. Meer groene struiken, lekker ruikende bloemen en een mooi gazon zorgen namelijk voor meer vogels, vlinders en bijen in de tuin. Met de landelijke campagne ‘Word tuintopper’, die loopt van 2 maart tot juli 2020, hoopt Intratuin Nederlanders op weg te helpen om vol zelfvertrouwen in de tuin aan de slag te gaan. In deze periode werkt Intratuin nauw samen met experts van Naturalis en Groei & Bloei om iedereen met een tuin op een concrete en toegankelijke manier op weg te helpen.

Wat staat er op de planning?

1. ‘Tegel eruit, plant erin’ in samenwerking met Groei & Bloei

Intratuin en landelijke tuinvereniging Groei & Bloei moedigen Nederland graag aan en organiseren daarom weer de actie ‘Tegel eruit, plant erin’. In ruil voor één tegel (van minimaal 30 bij 30 centimeter) krijg je op zaterdag 28 maart tussen 10:00-15:00 uur bij iedere vestiging één gratis plant t.w.v € 3,49 aangeboden. Het doel van de actie is het doorbreken van de trend van de versteende tuin en groen terug te brengen in Nederlandse voor- en achtertuinen. Vorig jaar zijn er maar liefst 15.000 tegels ingeleverd, een score die alle voorgaande jaren overtreft. Het doel van dit jaar? Nóg meer tegels verzamelen dan vorig jaar, om zo de biodiversiteit in ons land een handje te helpen.

2. Handige tuinkalender | groen geheugensteuntje

Moet je in maart al gaan zaaien? En wanneer kan je nou het beste met je moestuin starten? Intratuin lanceert de maandelijkse tuinkalender met speciale tips voor die specifieke maand; want snoeien in de volle junizon is niet ideaal, maar in maart snoeien terwijl het vriest werkt voor sommige planten helemaal averechts. De maandelijkse tuinkalender is te vinden op www.intratuin.nl/tuinkalender en bevat inspirerende informatie, tips en video’s om jouw tuin dit voorjaar met bijpassende musthaves te laten bloeien!

3. Masterclass Biodiversiteit

Intratuin vindt het belangrijk dat de klant meer weet over biodiversiteit en het nut ervan. Daarom organiseert zij samen met Naturalis op zondag 5 april een lezing over biodiversiteit, met de nadruk op wat er leeft en kán leven in jouw eigen tuin. Kom in Naturalis naar deze gratis masterclass van Koos Biesmeijer, wetenschappelijke directeur van Naturalis Biodiversity Center. “Ons doel is om voor iedereen het belang van biodiversiteit voor onze toekomst duidelijk te maken. De huidige stand van de biodiversiteit in Nederland is verontrustend, met grote aantallen soorten die vrijwel verdwenen zijn en steeds minder plekken waar soorten in grote aantallen en gezonde populaties voorkomen. Gelukkig kan iedereen op individueel niveau hier een steentje aan bijdragen door te beginnen met je eigen tuin!”

7 basistips voor de milieuvriendelijke tuin

Een échte tuintopper richt zijn of haar tuin in met liefde voor de natuur en de wereld, want met die paar vierkante meter kun je een groot verschil maken. Als we er samen de schouders onder zetten komen we een heel eind, íedere stap telt. Intratuin zet een paar basis tips en tricks voor een milieuvriendelijke tuin op een rij:

1. Nooit genoeg groen | Kijk waar je nog meer groen kunt toevoegen aan jouw tuin. Denk bijvoorbeeld eens aan een groene afscheiding in plaats van een schutting.
2. Alles begint bij de basis | Schimmels, bacteriën, insecten en wormen bepalen voor een groot deel het succes van je gazon, moestuin of siertuin. Gebruik zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen, laat de grond lekker met rust en houd hem begroeid.
3. Verwelkom insecten in je tuin | Je tuin wordt aantrekkelijk voor dieren als ze voedsel, water, nest- en schuilgelegenheden kunnen vinden. Plant bloeiende planten voor de insecten en bijvoorbeeld bessen dragende struiken voor de vogels. Leg een vijver met natuurlijke oevers aan of plaats een drinkbak.
4. Leve de rommelige tuin | Door het onkruid onder de heg en aan de rand van je tuin te laten staan, help je mee met het vergroten en behouden van de biodiversiteit. Bijen en hommels vinden de bloemetjes van veel onkruid namelijk erg lekker. Wees niet te netjes in je tuin! Veel dieren zijn namelijk dol op rommelhoekjes met dode bladeren en hoopjes takken.
5. Top je dak groen | Niet zo’n grote tuin, maar wel een garage of serre met een plat dak? Plant je dak, indien mogelijk, vol met groen; mooi om te zien en goed voor mens en milieu. Kies voor een kant-en-klaar sedumdak in de vorm van een matje en draag in een handomdraai bij aan een groenere omgeving.
6. Manage je water | Als gevolg van klimaatverandering valt er perioden steeds meer of juist heel weinig regen. Tijd dus voor goed watermanagement die de nare gevolgen van wateroverlast, hitte en droogte voorkomt! Probeer zo min mogelijk oppervlakte van de tuin te bestraten, plaats een regenton of plant meer groen zodat regenwater geleidelijk in de bodem kan worden geabsorbeerd. Minder verhard oppervlakte betekent meer plaats voor planten, maar ook een beter bodemleven.
7. Ga voor schaduw en koelte | Laat een muur begroeien met een zelf hechtende klimmer, in de zomer kan deze groene wandbedekking zorgen voor meer koelte in huis. Door één of meerdere bomen in de tuin te plaatsen, win je schaduw en wordt het minder warm in de tuin.

Reacties