string(1) "p"

Plantgoed-trays: een budget optie voor uw haag

Het planten van een haag in uw tuin kan best duur zijn. Onze plantgoed-trays zijn een goedkope keuze voor een haag je in tuin. Lees hier de voordelen.

Het planten van een haag in uw tuin kan best duur zijn. Volgroeide planten hebben veel tijd nodig om zo groot te worden en daar zijn de kosten dan ook naar. Maar ook voor mensen met een minder groot budget bieden wij opties voor een prachtige haag aan. Onze plantgoed-trays zijn een goedkope keuze voor een haag je in tuin. Je hebt wat geduld nodig. Maar binnen een paar jaar tijd groeien ook deze planten uit tot prachtige volwaardige haagplanten.

Wat is een plantgoed-tray?

De plantjes in een plantgoed-tray zijn nog jong en ongeveer 20 cm hoog. Ze zitten met 9 stuks verpakt in een tray. De plantjes staan nog aan het begin van hun leven als haagplant en daarom duurt het nog even voordat ze zijn uitgegroeid tot volwaardige haagplant. Hoe snel een plant uit een plantgoed-tray is volgroeid hangt af van het soort en natuurlijk het type haag dat je voor ogen hebt.

Hydrangea Little Lime

Voordelen van plantgoed-trays

Het kopen van haagplanten in plantgoed-trays heeft voordelen. Zo zijn de planten een stuk goedkoper dan volgroeide haagplanten en krijg je op een goedkope manier binnen een paar jaar een prachtig volgroeide haag. We bieden een groot assortiment van verschillende plantgoed-trays aan. Zo heb je de keuze uit wintergroene planten, zoals de Portugese laurier, Leylandii conifeer of Japanse hulst ‘Green Hedge’. Maar daarnaast hebben we ook een ruime keuze aan bloeiende haagplanten die in de winter hun blad verliezen, zoals de Pluimhortensia ‘Vanille Fraise’ of hortensia ‘Red Baron’. Op onze overzichtspagina vind je alle soorten plantgoed-trays die wij momenteel aanbieden.

De plantjes die in een plantgoed-tray gekweekt zijn, zijn niet alleen goedkoper dan andere haagplanten maar ze zijn ook nog eens makkelijker te planten. Planten met kluit of in pot zijn vaak zwaar en kost het wat meer moeite om deze te planten, dat geldt vooral voor onze kant-en-klare haagelementen. De planten in een tray zijn daarentegen nog klein van stuk en snel en gemakkelijk in de grond te zetten. Voor het planten hiervan hoef je ook geen plantgeul te graven, zoals bij grotere haagplanten wel het geval is. Je kunt individuele kluitjes maken waar je de planten in zet. Let wel op het aantal planten per meter. Dit advies kan per soort verschillen.

Ilex crenata Green Hedge

Nadelen van plantgoed-trays

Doordat de planten uit een plantgoed-tray nog heel jong zijn heeft het tijd nodig voordat ze volgroeid zijn als volwaardige haagplant. Bij levering zijn de planten tussen de 15 en 20 cm hoog. Daarnaast ligt het ook aan het soort plant dat je zoekt. Zo groeit een Leylandii conifeer bijvoorbeeld maximaal 100 cm per jaar, terwijl een Taxus maar 10-25 cm per jaar groeit.

De functie die de haagplant moet vervullen heeft ook invloed op hoelang het gaat duren. Zo kun je kiezen voor een speelse hortensiahaag van 50 cm of een hoge privacyhaag van 200 cm.

Je verwacht misschien dan deze jonge plantjes minder onderhoud nodig hebben dan hun volwassen broers en zussen. Maar dit is niet helemaal waar. Vooral als je een nauw vertakte haag wil creëren is het slim om al vroeg te starten met het snoeien van je planten. Zorg ervoor dat je niet de toppen van de haagplanten snoeit als deze nog niet de juiste hoogte hebben bereikt.