Foto: randstad-tuin-1

Jouw eigen tuin in de binnenstad - de Randstadtuin

Het is zover: de temperaturen staan weer enige tijd in de dubbele cijfer en onze kleding is weer korter.

De afgelopen dagen heeft de zon ons weer laten genieten van zijn aanwezigheid. Kortom, de zomer staat weer voor de deur.

Zoals iedere zomer met goed weer, wil je het liefst zoveel mogelijk tijd buiten doorbrengen. Wanneer je in het bezit bent van een eigen tuin, is de stap naar buiten vrij snel gemaakt. Maar als je woont op vijf hoog in de randstad, is er van een tuin geen sprake. Hoe kan je dan toch je eigen ‘buiten’ creëren? We geven je wat tips voor jouw tuin in de binnenstad.

Bepaal je buiten

Laten we voor het gemak de randstad nemen, waar z’n ongeveer 7 miljoen inwoners dagelijks wakker worden. Niet iedereen kan hier in een rijtjeshuis met tuin wonen. Veel inwoners wonen ook in een flat of appartementencomplex. Vaak hebben deze appartementen wel een (gedeeld) balkon of dakterras waar heerlijk genoten kan worden van de zomerse temperaturen.

Bepaal altijd wat precies je ‘buiten’ is? Mag je gebruik maken van het dakterras of heb je een eigen balkon? Hoeveel vierkante meter is dan de ruimte die je kan benutten? Zodra je dit weet, kan het echte feest gaan beginnen.

Maak het jezelf comfortabel

Zorg dat je buiten ook echt een comfortabele plek wordt. Vaak zien balkons en dakterrassen er vervallen uit. Dit zorgt ervoor dat je niet lekker comfortabel buiten zit. Koop een aantal planten en bloembakken, zet er een tuinset neer of zorg voor een goed lounge gedeelte. Verzorg je buiten alsof het je tuin is.

Thematiseer je buiten

Wil je een next-level ‘buiten’, dan is het een idee om je balkon of dakterras een thema mee te geven. Dit kan van alles zijn, maar maakt het inrichten een stuk gemakkelijker.

Bedenk eerst goed wat het belangrijkste doel is van je ‘buiten’. Is het om tot rust te komen, mensen te ontvangen of gebruik je het puur om je eigen kruiden. Elk van deze opties geeft al een eigen connotatie aan de tuin. Maak van je ‘buiten’ een echte japanse tuin met bamboe, kersenbloesem en allerlei oosterse ornamenten. Je zal binnen no-time helemaal Zen zijn. Of ga je toch liever voor de complete moestuin met een mini-kas. ‘The sky is the limit.’

Denk verder dan het standaard

Hier komt het aan op creativiteit. Er is nog steeds een hoop mogelijk wanneer je gelimiteerde ruimte hebt. Maak bijvoorbeeld gebruik van de wanden. Hangplanten aan de wanden, balkon-railing of in een mooie stellage.

Gebruik meubels die je op kunt klappen als je ze niet gebruikt of juist op een hele andere manier kan inzetten. Kisten en kratten die als stoel of opbergruimte gebruikt kunnen worden.

Er is ook een mogelijkheid om de ondergrond van je balkon of dakterras volledig aan te pakken. Gebruik houten planken of vlonders, in plaats van het beton. Wellicht heb je meer zin in iets natuurlijks en kies je voor kunstgras.

Als je echt een unieke ervaring wilt maken van je eigen ‘buiten’, kan je er zelfs voor kiezen om echt gras te gebruiken als ondergrond. Het is mogelijk om zogenaamde graszoden aan te leggen om van je ‘buiten’ een heuse tuin te maken. Laat je wel altijd goed informeren naar de mogelijkheden, voordat je van je balkon of dakterras de nieuwe Arena maakt.

Maak van je buiten jouw speciale plek

Het is al moeilijk genoeg om je eigen ruimte te claimen in de drukke randstad. Er is genoeg te doen Creëer een plek voor jezelf en maak je buitenplaats ‘summer proof’ zodat jij strak met lekker weer buiten kan zitten.

Reacties