Foto: 2015/Tuintrends-2015.jpg

De trends voor de tuin. Lees hier de 2015 tuintrends.

De ontwikkelingen voor 2015 richten zich op drie typen tuiniers: het zogenoemde gele tuintype, het blauwe tuintype en het groene tuintype.

Guido van Loon

Onder invloed van de economische, sociale, politieke en maatschappelijke ontwikkelingen verandert de tijdgeest. En onder invloed van die tijdgeest ontwikkelen zich ook smaakvoorkeuren bij consumenten. Zelfs waarden die we aanhangen kunnen hierdoor (licht) verschuiven.

Daarom onderzoekt Tuinbranche Nederland iedere vijf jaar de tuinbeleving van de Nederlandse consument. De trendtuinen zijn op dit onderzoek gebaseerd. In die trendtuinen vindt ook de vertaling plaats van het onderzoek naar waarden- en stijltrends. Het samenvoegen van deze twee onderzoeken geeft een beeld van de (toekomstige) smaak van de tuinconsument.

Het gele tuintype

Deze tuinbezitters zijn te beschrijven als gezellige, sympathieke en veelzijdige mensen. De tuin is een onderdeel van de woning die knus wordt ingericht. Een groot terras met tafels en stoelen en een eigen plek voor de kinderen zijn onlosmakelijk aan dit type verboden. Ze zijn gevoelig voor gezelligheid die je in een tuin kunt creëren. Bovendien houden ze van grappige en trendy producten. Groen mag, graag zelfs, maar moet eenvoudig zijn te onderhouden.

Het groene tuintype

Groene tuinconsumenten vinden het heerlijk om te tuinieren: lekker fröbelen in de tuin. Zij zien het als een ontspannende bezigheid die je energie geeft. De ‘groene’ consument geniet van alle geuren, geluiden en beestjes in de tuin. Deze consument heeft groene vingers, houdt van tuinieren en oogsten (bloemen en groenten) uit eigen tuin. Tuinieren is een hobby en neemt een belangrijke plaats in zijn leven in, waar wekelijks tijd voor wordt ingeruimd.

Het blauwe tuintype

Deze tuinbezitters – de tuinperfectionisten – hebben verstand van tuinieren en de tuin wordt goed verzorgd. Het is een tuin die grandeur uitstraalt en men ontleent er een bepaalde status aan. Een belangrijke waarde is erkenning van prestaties en dus laat deze groep de tuin ook vaker ontwerpen en aanleggen. Vergeleken met 2007 is de tuin minder strak. Het ontwerp is onderscheidend en bijzonder. Deze consumenten houden van design, uniekheid en speciale planten. Ze zijn dan ook te verleiden met exclusiviteit, expertise, luxe, innovatie en deskundig advies.

Tuinbeleving

Deze trendanalyse is gekoppeld aan de tuintypes zoals ze in het onderzoek Tuinbeleving van het Productschap Tuinbouw zijn beschreven. Dit onderzoek is in 2011 voor de vierde maal uitgevoerd. Tuinierde in 2002 nog 60% van de tuinbezitters, anno 2011 is 50% actief tuinier. Het enthousiasme voor de tuin blijft onverminderd groot. De eigen tuin wordt gewaardeerd met een 7,5 en is dé plek om te genieten en relaxen.

Samenwerking

De trends van 2015 zijn ontwikkeld i.s.m. de Vereniging Hoveniers en Groenvoorzieners VHG en dit jaar voor het eerst ook met IBulb en Bloemenbureau Holland.

The Happy Life Garden

Het is tijd om het leven wat luchtiger te nemen en de oude wereld met bijbehorende regels en verwachtingen los te laten. Het leven is een groot feest en dit mag elke dag gevierd worden.

Deze invalshoek leidt tot een tuin die vrolijk en kleurrijk is en die tal van mogelijkheden biedt voor grote en kleine sociale ontmoetingen, typisch eigenschappen die kenmerkend zijn voor het gele tuintype. Er wordt op een speelse manier met de producten omgegaan.

Ook letterlijk komen we in deze tuin objecten tegen die we eigenlijk alleen maar van de speeltuin kennen. Denk bijvoorbeeld aan de speelse toepassing van schommelelementen. Ook samengestelde functies van tuinproducten – zoals een bloembak met een vogelhuisje – hebben dit vrolijke, speelse karakter. De vormen zijn onverwacht, kinderlijk eenvoudig en doen soms denken aan die uit een blokkendoos; dat maakt ze grappig. Deze blijdschap en dit optimisme zorgen voor een golf van kleur in producten voor binnen en buiten, waarbij felle kleuren en pastels op een nonchalante manier met elkaar worden gemengd.

Vormen The Happy Life Garden

De vormentaal is vrolijk, speels en onverwacht. Alsof ze met een blokkendoos gebouwd zijn. Het kleurgebruik, waarbij zachte en felle tinten met elkaar gecombineerd worden, zorgt ervoor dat de soms strak geometrische vormen geen kille uitstraling krijgen.

Materialen The Happy Life Garden

Het materiaalgebruik is heel divers en wordt gekozen met het oog op het gebruiksgemak. Door deze praktische insteek wordt veel gebruikgemaakt van gladde kunstmaterialen.

Dessins The Happy Life Garden

Door het vrolijke en speelse karakter van deze trend zien we een grote variëteit aan dessins. Er zijn zowel figuratieve als non-figuratieve dessins. De meest voorkomende zijn: multi-colour strepen, ruiten, onregelmatige stippen, confetti, serpentine, afbeeldingen of structuren die doen denken aan snoep en taart.

Kleuren The Happy Life Garden

Een bont kleurpalet dat meteen doet denken aan een feestje. De kleuren hebben hierdoor iets eetbaars en bestaan uit zowel zoete pastellen, alsook deeg- en karamelbruinen en vrolijke fellen.

Beplanting The Happy Life Garden

Het plantgebruik wordt hier gedomineerd door vrolijke bloeiende planten die bont met elkaar gecombineerd worden.

Eco Luxe Garden

De Eco Luxe tuin is een oase van rust in een natuurlijke omgeving. Terwijl de strakke en kwalitatieve lijnen, zo typerend voor een tuin voor het blauwe tuintype, toch niet verloren gaan.

Een milieuvriendelijke en natuurbewuste buitenruimte die tegelijkertijd is uitgerust met alle comfort. Ruwe en industriële materialen wisselen elkaar af. Ruwe stenen, glad rvs en koper zijn niet langer elkaars tegenpolen, maar worden harmonieus gecombineerd tot een eigentijds, natuurlijk beeld.

Milieuvriendelijk is hier verheven tot het nieuwe statussymbool, terwijl het ook draait om de hoogste kwaliteit. Focussen op een product of producteigenschap geeft rust, zowel in de tuin als in de communicatie over producten. Eenvoud, natuurlijke luxe, overzicht en ruimtelijkheid; die elementen staan centraal. Dat geldt ook voor het kleurgebruik: grijsgroentinten voor de natuurlijke uitstraling, koper voor de luxe, krachtig okergeel en zwart voor duidelijkheid en overzicht, en wit voor ruimtelijkheid.

Vormen Eco Luxe Garden

De vormen zijn zowel natuurlijk grillig als strak geometrisch. Vaak worden deze verschillende vormen in één product met elkaar gecombineerd. Belangrijk is dat de vormen wel comfortabel blijven in het gebruik.

Materialen Eco Luxe Garden

Natuurlijke, eventueel gerecyclede materialen worden gecombineerd met milieuvriendelijke en duurzame kunstmaterialen. Daarnaast worden luxe metallic looks gebruikt zoals koper, roodkoper en goud. De meest gebruikte materialen zijn hier: hout, natuursteen, beton, metaal, gerecycled kunststof en luxe keramiek.

Dessins Eco Luxe Garden

Natuurstructuren, geometrische patronen met diepte, natuurlijke dessins met dieptewerking (horizonimitaties).

Kleuren Eco Luxe Garden

Natuurlijke basiskleuren van licht tot donker met accenten van lichte en donkere mintgroenen en okergeel. Als extra luxe worden metallic- en goudtinten gebruikt.

Beplanting Eco Luxe Garden

Planten met een natuurlijke en toch luxueuze uitstraling. Vooral de bijzondere bladuitstraling is belangrijk; deze kan zowel extra zacht als extra glanzend zijn.

Unexpected Wild Garden

De tuin die past bij de stijltrend Unexpected Wild heeft, zoals de naam al aangeeft, een enigszins verwilderde uitstraling. De natuur gaat er zijn gang, wat zorgt voor een ontspannen gevoel. Het lijkt alsof er geen regels zijn en weer en wind hebben vrij spel.

Alle materialen hebben een natuurlijke, verweerde uitstraling, zijn robuust en rauw zonder enige opsmuk. Eenvoud en vanzelfsprekendheid voeren in deze tuin de boventoon. Geen exotische beplanting, maar een tuin met een lokale, landelijke uitstraling. Hier voel je de natuur tot in je poriën, in deze tuin kun je genieten van de natuur zoals die bedoeld is, eerlijk en echt.

Ook het eten uit de natuur krijgt een vaste plek terwijl we de associatie met de nostalgische boerengroentetuin achter ons laten. Nuttige kruiden en groenten worden gecombineerd met decoratieve bloemen en planten. In dit plaatje passen producten die geschikt zijn voor verwildering. Deze stijltrend past goed bij de natuurliefhebber oftewel het groene tuintype.

Vormen Unexpected Wild Garden

Ruwe, robuuste vormen. De vormen hebben een eenvoudige en vanzelfsprekende uitstraling.

Materialen Unexpected Wild Garden

Natuurlijke materialen met een stoere of verweerde uitstraling. Zoals: hout, canvas, geoxideerd metaal, natuursteen, ruw beton, touw, aardewerk, terracotta, craquelé glazuur.

Dessins Unexpected Wild Garden

Natuurlijke structuren, vlekpatronen, dip-dye, verfkwaststructuren.

Kleuren Unexpected Wild Garden

Naturellen, licht en donker worden gecombineerd met warme oker- en terratinten. Als kleuraccenten worden grijsblauwen en vergrijsde zeegroenen gebruikt.

Beplanting Unexpected Wild Garden

Natuurlijke beplanting met een verwilderde uitstraling, meerdere soorten door elkaar gebruikt, ruw en onregelmatig.

Publicatiedatum: 8 januari 2015

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties