Je verwelkte plant redden

Het kan de beste plantenliefhebber gebeuren: je favoriete plant krijgt gele bladeren, of hangt er wel erg sip bij. 

Extra water geven heeft niet geholpen, en de plant in het licht zetten lijkt hem ook niet op te beuren. Elke binnen- en buitenplant heeft zo zijn manieren om aan te geven wat hem mankeert, maar dan moet je zijn kwaaltjes natuurlijk wel kunnen herkennen. Gooi ze dus niet meteen de vuilnisbak in, maar probeer eens een van deze tips om je plant weer tot leven te wekken!

Herken je bijna dode plant

Waarschijnlijk is het niet erg ingewikkeld om te zien dat je plant er niet meer gezond en groen bij staat, maar het is toch handig om te weten waar je op kunt letten voordat je je plant gaat verplaatsen of extra water gaat geven. Het verkleuren van een blad is namelijk niet meteen een teken van te weinig water, maar soms zelfs van te veel water, of hij heeft juist te lang in de zon hebben gestaan. Hoe herken je je verwelkte plant?

Te veel water

Als een kamerplant te veel water heeft gehad, krijgt hij vaak gele blaadjes en gaan de bloemknoppen rotten. Stoppen met water geven dus! Wacht tot de grond helemaal is uitgedroogd en haal verwelkte blaadjes weg. Zet de plant in een waterdoorlatende pot of leg wat hydrokorrels onderin de pot, zodat je bij de volgende sproeibeurt niet hetzelfde probleem hebt.

Te weinig water

Een slaphangende plant of kleine, donkere bladeren zijn vaak een teken van te weinig water. Een kurkdroge bodem zegt vaak ook genoeg. Dit is makkelijk te verhelpen: water geven! Sommige planten met een tropische oorsprong houden ook van een regelmatige sproeibeurt met een plantenspuit op de bladeren. Hiermee haal je stof weg, maar het helpt ook om ongedierte weg te houden.

Vreemde bladeren op je verwelkte plant

  • Bladeren die eruit zien als krantenpapier hebben waarschijnlijk te lang in de zon staan bakken. Zet de plant op een plek met minder licht, maar zet hem niet op een te donkere plek.
  • Krijg je plant wel genoeg voeding? Gele bladeren kunnen duiden op een voedingstekort. Stop wat voeding bij het gietwater.
  • Bruine vlekjes op de bladeren duiden op te veel water.

Een dwergplantje

Heeft je plant al een tijdje geen groeispurt meegemaakt? Dan is hij misschien uit zijn pot gegroeid en is het hoog tijd voor een verhuizing. Stop de plant in een grotere pot, minimaal 20% groter dan de oude pot, en laat hem opnieuw wortelen.

Snoeien als laatste redmiddel

Heb je alles geprobeerd, maar laat het resultaat nog steeds op zich wachten? Een laatste redmiddel is om de plant flink te gaan snoeien. Haal de rotte en verwelkte bladeren weg en snoei de takken kort. Geef de plant wat tijd om weer op adem te komen en nu maar duimen.

Dode tuinplanten redden

Veel tuinplanten gaan in de winter in een winterslaap, waarbij de bladverliezende soorten kaal worden en er soms wat triest uit komen te zien. Geen paniek! Dit hoort erbij. Graaf je plant dus niet meteen uit, maar wacht geduldig. In het voorjaar zul je zien dat er gewoon weer knoppen tevoorschijn komen. Soms kan het wel een half jaar duren voordat een uitgedroogde plant er weer levendig uit komt te zien. Je tuinplant is pas echt dood als er onder de schil van een tak geen groen te bekennen is. Een optie is om de tak dan terug te snoeien tot er weer groen tevoorschijn komt.

Uitgebreide tips over het water geven van je kamerplant en nog meer tuintips lees je op tuincentrumoverzicht.nl!