De tofste kamerplanten met dierennamen

Is het je wel eens opgevallen dat veel kamerplanten dierennamen hebben? We zetten de leukste op een rijtje!

Vernoemd naar dieren

De reden dat veel planten worden vernoemd naar dieren is meestal omdat de plant iets met het dier gemeen heeft. Dat kan de vorm zijn, een deel van het dier, zoals lamsoor, of omdat de plant in hetzelfde gebied leeft als het dier waarnaar het is vernoemd. In ieder geval is het een stuk handiger om de plantennaam te onthouden aan de hand van zijn dierennaam dan met de Latijnse naam. Soms heeft de naam van de plant juist niets met het dier te maken, maar die laten we gewoon even buiten beschouwing.

Drakenbloedboom

Drakenbloedboom klinkt als een heel ruige naam, en dit heeft te maken met het sap van de boom. De oorspronkelijke bewoners van de Canarische eilanden gebruikten het sap om de doden te balsemen. Als het in contact komt met de lucht kleur het sap rood, hier komt de naam drakenbloed vandaan. Een plant met zo’n gave naam kan natuurlijk niet ontbreken in je huiskamer.

Krokodillenplant

De krokodillenplant is een varensoort en heeft bladeren van krokodillenhuid. Niet echt natuurlijk, maar de nerven en de glans van het blad doen er wel sterk aan denken. Gelukkig is de plant een stuk minder gevaarlijk.

Paradijsvogelplant

De paradijsvogelplant is ook wel bekend als de strelitzia. De plant bloeit zelden in Nederland, maar als hij dat doet, kijk je je ogen uit. De vorm en de kleur van de bloem doen denken aan de indrukwekkende uitstraling van de paradijsvogel. Ken je die vreemde dansjes die ze doen om de vrouwtjes te imponeren? Dat lijkt de bloem van de strelitzia ook wel te doen.

Garnalenplant

De garnalenplant is eigenlijk een heel grappig plantje: de schutbladeren zijn geschubd, hebben een roze kleur en krullen zich licht op. De witte bloemetjes vallen helaas na 2 dagen al van de garnalenplant af, maar de schutbladeren zijn al leuk genoeg om naar te kijken.

Ranonkel

De ranonkel is een plant die zijn naam waarschijnlijk heeft gekregen door de plek waar hij voorkomt: in drassige of vochtige gebieden. ‘Rana’ betekent namelijk kikker en ‘ranunculus’ is het Latijnse verkleinwoord van kikker. Met een beetje fantasie heeft de vorm van de bloem misschien ook wel de vorm van een rondborstige kikker.

Wolfsmelk

Ook wolfsmelk dankt zijn naam niet aan zijn uiterlijk, maar aan het gevaarlijke melksap dat hij uitscheidt. Dit giftige sap zou afkomstig zijn van de duivel, of de wolf. Tegenwoordig zijn we niet zo bang meer voor de duivel in de plant en houden we hem gewoon als kamerplant.

Olifantspoot

De olifantspoot dankt zijn naam aan zijn ruwe, dikke stam. De plant kan wel 100 jaar oud en 8 meter hoog worden, net zo indrukwekkend als het formaat van olifanten. De plant komt echter niet van hetzelfde continent als waar olifanten leven, maar van Amerika. Het leefgebied sterkt zich echter uit tot het noorden van Zuid-Amerika, dus misschien is er wel eens een olifant geweest die de plant heeft ontmoet.

Lees meer over kamerplanten en de verzorging op Tuincentrumoverzicht.nl!