Foto: leukste-ideeen-klein-terras-balkon

De leukste ideeën voor een klein terras of balkon

Een kleine tuin is een uitdaging voor elke tuinontwerper. Ook het balkon levert soms moeilijkheden op.

Guido van Loon

Maar met de onderstaande tips ga je een klein terras of balkon heel gezellig maken. Dat betekent niet alleen makkelijke plantjes, maar ook comfortabele tuinstoelen die niet te veel ruimte innemen.

1. Tuinstoelen voor een klein terras of balkon

Ronde tuinstoelen zijn hip, maar nemen wel relatief veel plaats in. Is dat de beste keuze voor een klein balkon of terras? Denk daar goed over na voor je tot de aankoop overgaat. Kuipstoeltjes zijn een prima keuze, maar houd de afmetingen goed in het oog. Wat je ook kunt doen om ruimte te besparen is de tuinstoelen combineren met een tuinbankje. Zo creëer je ineens veel meer zitplaatsen.

2. Plantenhangers

Hangpotten zijn helemaal in. Een pot in een macramé-hanger is hot. En dat is ideaal voor een klein terras of balkon. Je kunt namelijk vaak meerdere planten boven elkaar hangen. Op die manier kost het geen extra ruimte en ontstaat er toch een lekker groene omgeving. Het is verstandig om voor winterharde planten te kiezen. Zo heb je ook in de wintermaanden nog profijt van de plantjes van je keuze.

3. Tuinstoelen met veel kussens

Zeker op een balkon zijn kussens een zaligheid. Het oogt meteen heel warm en je maakt de tuinstoelen meteen wat comfortabeler. Echt relaxen doe je natuurlijk met zachte kussens. Een klein terras of balkon wordt met tuinstoelen die royaal zijn voorzien van kussens een heuse oase. Zo kun je bij je eigen huis ook genieten van een heerlijke zonvakantie.

4. Alles loopt op rolletjes met de juiste tuinmeubels

Wil je snel meer plaats kunnen maken? Kies dan voor tuinmeubels op wieltjes. Je hebt tuinstoelen die zijn voorzien van wieltjes, maar ook ladekastjes en handige serveerbarretjes. Wanneer deze op wieltjes zijn, rol je het gemakkelijk weg wanneer je even meer ruimte nodig hebt. Bovendien is het handig wanneer je jouw gasten van drankjes en hapjes wilt voorzien. In een oogwenk staat alles op tafel. Zo loopt alles op rolletjes!

5. Denk aan de verlichting

Op de zomeravonden is het vaak lang licht, maar hoe gezellig is het als de lampjes aangaan zodra het begint te schemeren? Je kunt hierbij voor wandlampjes kiezen, maar ook losse lampjes zijn heel gezellig. Plaats bijvoorbeeld wat kleine lampjes bij elkaar op een bijzettafeltje of kies voor een lichtsnoer. Tegenwoordig zijn er ook veel lampjes op zonne-energie beschikbaar, waardoor zelfs het gebruik je bijna niets kost. Veel last van muggen? Brand dan een citroenkaarsje op een plaats waar je dichtbij zit. Op die manier blijven deze vervelende zoemers uit de buurt en heb je ook nog eens een warm sfeerlichtje.

Geniet optimaal van jouw terras of balkon!

Reacties