string(1) "p"

De beste redenen om te kiezen voor (haag)planten met kluit

Zodra je een keuze hebt gemaakt welke haagplant je wil plaatsen in de tuin heb je nog de keuze uit verschillende wortelsoorten.

Zodra je een keuze hebt gemaakt welke haagplant je wil plaatsen in de tuin heb je nog de keuze uit verschillende wortelsoorten. Dat klinkt misschien raar, want uiteindelijk is het dezelfde plant. Maar toch is het van groot belang om hier een juiste keuze in te maken. Zo kun je kiezen uit plantgoed-trays, blote wortel planten, planten met kluit, planten in pot of kant-en-klaar hagen. In dit artikel vertellen wij je alles over haagplanten met kluit. Waar je op moet letten, wat de voordelen zijn en hoe je deze moet planten.

Wat zijn planten met kluit?

Planten met kluiten zijn (haag)planten die buiten op het veld worden gekweekt en vervolgens met kluit worden gerooid. Vaak zijn dit planten met in grotere maten. Wanneer de planten de gewenste hoogte hebben bereikt worden ze uit de grond gehaald en blijft de kluit zo goed mogelijk intact. De wortels worden met aarde verpakt in een jute of metalen netje. Tijdens het planten kan het jute netje erom blijven zitten, dit vergaat op een natuurlijke manier. Een metalen netje moet wel eerst verwijderd worden.

Voordelen van planten met kluit

Planten met kluit zijn relatief makkelijk te planten. Dit komt omdat deze planten (wanneer er een jute netje omheen zit) direct in de grond gezet kunnen worden. Dit scheelt een boel tijd en afval. Daarnaast zijn de wortel van de planten goed beschermd tijdens het transport door de aarde die eromheen blijft zitten. De wortels hebben minder kans om te beschadigen en drogen minder snel uit.
De prijzen verschillen natuurlijk per soort. Maar toch is de prijs-kwaliteit verhouding van planten met kluit erg voordelig. Planten met kluit zijn over het algemeen een stuk goedkoper dan planten in pot en zeker goedkoper dan kant-en-klaarhagen. Vooral op een groot aantal meters kan dit voordelig uitpakken.

Waar moet je op letten?

De planten met kluit zijn beschikbaar in verschillende soorten planten en formaten, zoals coniferensoorten of lauriersoorten. Ook bladverliezende haagplanten, zoals de groene beuk, zijn beschikbaar als kluit. Hou er rekening mee dat bij de hoge, volwassen hagen het wat lastiger is om te planten omdat deze haagplanten al veel wegen. Zorg daarom altijd dat je hulp inschakelt zodat je de planten niet alleen hoeft te tillen. Als dit niet mogelijk is kun je altijd kiezen voor een jongere plant die lichter is van stuk. Het is verstandig om de haagplanten zo snel mogelijk in de grond te zetten als deze worden geleverd. Een kluit houdt wat vocht vast, maar ze zijn er niet voor gemaakt om lang uit de grond te zijn.

Planten met kluit zijn leverbaar vanaf eind oktober tot mei (afhankelijk van het weer en het soort). De planten worden gerooid wanneer ze in ruststand zijn. De planten kun je beter niet planten wanneer de grond bevroren is.