De 10 mooiste siergrassen voor je tuin

Siergrassen worden steeds populairder in tuinen. En wij snappen helemaal waarom. Wij zetten de 10 mooiste siergrassen voor je op een rij.

Siergrassen worden steeds populairder in tuinen. En wij snappen helemaal waarom. Ze geven je tuin een exotische en elegante uitstraling. Siergrassen zijn perfect om lege plekken in de tuin te vullen of als lage afscheiding. Daarnaast zijn ze vaak gemakkelijk in het onderhoud en passen ze in ieder type tuin. Wij zetten de 10 mooiste siergrassen voor je op een rij.

1. Zegge – Carex morrowii: Zegge is een laagblijvend siergras met weinig onderhoud en weinig eisen. Hierdoor is het een geliefde plant. Hij heeft speelse, langwerpige groene bladeren die het hele jaar door prachtig blijven. Er zijn vele soorten zegge. Onze favorieten zijn de Zegge ‘Ice Dance’ met prachtige lichtgroene bladeren met een witte rand. En de Zegge ‘Irish Green’ met een onopvallende bloei en mooie licht groene bladeren.

Zegge 'Irish Green'

2. Japanse Zegge – Carex oshimensis: Ook de Japanse Zegge is een laagblijvend siergras dat kan worden ingezet als sierlijke bodembedekker. De Carex oshimensis is net als de Carex morrowii wintergroen en winterhard en gemakkelijk in het onderhoud. Het hele jaar heb je plezier van deze exotische siergras. Ze zijn op onze webshop verkrijgbaar in 3 prachtige varianten: ‘Everest’, ‘Evergold’ en ‘Evergreen’.

Japanse zegge 'Everest'

3. Pijpenstrootje – Molinia caerulea: Dit is een rechtopgaande siergras met een donkerbruine bloei die tussen de 60 en 120 cm hoog kunnen worden. De bladeren van het pijpenstrootje zijn smal en hangen licht opzij. Pijpenstrootje groeit snel en is winterhard. Hij is niet wintergroen, de bladeren vallen er in de winter af of verkleuren (afhankelijk van het soort). Maar hierdoor geniet je van zijn mooie kleurenpracht in de winter.

Pijpenstrootje 'Edith Dudszus'

4. Vingergras - Panicum virgatum: De Panicum virgatum wordt in het Nederlands vingergras of parelgierst genoemd. De smalle bladeren van het hoge siergras groeien rechtopgaand. Het is een makkelijke plant die winterhard is, maar niet alle soorten zijn wintergroen. Vingergras komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika, maar is tegenwoordig ook veel te vinden in Europese tuinen. Op onze webshop zijn er 3 soorten beschikbaar: Prairie Sky, Heiliger Hain en Northwind. Gegarandeerd een soort die het beste past bij jouw tuin.

Vingergras 'Northwind'

5. Lampenpoetsersgras - Pennisetum alopecuroides: Een siergras met een geweldige en stijlvolle uitstraling. In de zomer draagt Lampenpoetsersgras talloze borstelachtige pluimen in geel en roze. Hij wordt ongeveer 50 tot 100 cm hoog en kan tot wel 100 cm breed worden. Een echt blikvanger in je tuin! Lampenpoetsersgras heeft weinig onderhoud nodig, het dient alleen in het voorjaar teruggesnoeid te worden.

Lampenpoetsersgras 'Hameln'

6. Leliegras – Liriope muscari: Leliegras is een laagblijvend grassoort en perfect als bodembedekker of borderplant. Hij wordt ongeveer 30 cm hoog en bloeit met mooie bloemetjes. Leliegras ‘Monroe White’ bloeit met schattige witte bloemetjes. Leliegras ‘Ingwersen’ bloeit met mooie paarse bloemetjes, die aan blauwe druifjes doen denken. Het is een sterkte vaste plant die gemakkelijk is in onderhoud, hij is winterhard en wintergroen.

7. Prachtriet – Miscanthus sinensis: Een grassoort met rechtopgaande groene bladeren en het hoogste siergras van deze top 10. Chinees reuzenriet kan zelfs 3 meter hoog worden. In het bloeiseizoen verschijnen er sierlijke gekleurde pluimen die zorgen voor een mooie uitstraling in je tuin. Er zijn op onze webshop verschillende soorten prachtriet verkrijgbaar met ieder hun eigen kenmerken en voordelen. Bijvoorbeeld Tijgergras, een uniek siergras met een tijgerpatroon van lichtgele strepen op de groene bladeren.

8. Struisriet - Calamagrostis acutiflora: Dit is een populair grassoort omdat de pluimen het hele jaar door stralen in de tuin. Met een hoogte van 150 cm is het een echt pronkstuk. Struisriet heeft smalle bladeren en prachtige rechtopgaande pluimen die in het najaar verkleuren. De plant mag een keer per jaar teruggesnoeid worden tot 10-20 cm boven de grond. Hou er ook rekening mee dat struisriet het beste groeit in de halfschaduw of zon.

Struisriet 'Karl Foerster'

9. Zwarte Slangenbaard - Ophiopogon planiscapus 'Niger: Een uniek siergras met zwarte bladeren en witte tot lichtroze bloemen. Het zorgt voor een prachtig contrast met andere planten in de tuin. De Zwarte Slangenbaard is afkomstig uit Japan. Hij bloeit in mei en juni met kleine bloemetjes, in de winter verschijnen er zwarte vruchten aan de plant. Zwarte Slangenbaard heeft weinig verzorging nodig.

Zwarte slangenbaard

10. Zwenkgras ‘Elijah Blue’ - Festuca glauca: Zwenkgras komt oorspronkelijk voor in de bergen van Frankrijk. De plant doet het daardoor ook zeer goed op een droge en rotsachtige grond. Zwenkgras ‘Elijah Blue’ heeft, zoals de naam al doet vermoeden, een mooie blauwe kleur. Het zorgt voor een robuuste uitstraling in je tuin. Zwenkgras is wintergroen, zeer winterhard en eenvoudig te verzorgen.

Zwenkgras 'Elijah Blue'