Zelf een veranda bouwen? Zo doe je dat!

Een veranda: een mooie manier om huis en tuin met elkaar te verbinden. Wij vertellen je hoe. 

Lenette Hermsen 13 December 2018

Een veranda staat niet alleen mooi in je tuin, maar heeft ook zo zijn functies. Door er leuke meubelen in te zetten, maak je er een knus plekje van waar jij je zomeravonden in door kun brengen. Gaat het opeens regenen? Geen probleem, door het dak zit je lekker droog en kun je alsnog genieten van de buitenlucht. Al enthousiast? Lees door voor een stappenplan over hoe jij een veranda in je tuin bouwt.

De voorbereiding 

Maak een schets van hoe je de veranda eruit wilt laten zien. Denk hierbij aan de materialen die je nodig gaat hebben, zoals dakpanplaten en betonpoeren. De vloer van de veranda bepaalt voor een groot deel de uitstraling. Hiervoor kun je tegels of houten vlonderplanken gebruiken. Voor het dak kun je dezelfde dakpannen kiezen die aansluiten bij het dak van uw huis. Voor meer licht zijn golfplaten een optie. 

Het stappenplan

Stap 1: Plaats als eerst de palen en dwarsbalken. De dwarsbalken verbinden de veranda aan het huis. Plaats 1 van de dwarsbalken aan de muur van het huis. De andere dwarsbalk verbindt de palen aan de voorzijde. Ga je gebruik maken van hout? Dan is ons advies om de palen op betonpoer te plaatsen. Hierdoor komt het hout niet in contact met de grond, waardoor het langer meegaat. Op zoek naar materialen? Bekijk hier bijvoorbeeld de betonpoeren van Dejonghandelsonderneming.nl.

Stap 2: Nu is het tijd om de dakconstructie te bouwen. Dit maak je vast aan de twee dwarsbalken. 

Stap 3: Maak het dak op de veranda. Maak je gebruik van dakbedekking? Dan is het noodzakelijk om dakbeschot te maken. 

Stap 4: Leg de vloer. Als je een houten veranda bouwt, raden wij het aan om er een houten vloer bij te leggen. Dit staat erg mooi. Het is natuurlijk ook mogelijk om de stenen, die al liggen in je tuin, te gebruiken. Zie de foto hieronder. 

Reacties