5 Voordelen van een tuinhuis

Het inrichten van je huis houdt niet op bij het binnengedeelte. Je tuin is minstens zo belangrijk. De inrichting van je tuin vergt een aantal harde keuzes.

25 Oktober 2019

Welke planten vind je mooi, welke meubels passen bij jouw tuin en tot slot: een tuinhuisje of niet? Hieronder vind je 5 voordelen van een tuinhuis.

1. Een tuinhuis staat leuk in bijna elke tuin

Om te beginnen is er het esthetische aspect: een tuinhuis maakt nagenoeg elke tuin sfeervol en gezellig. Zelfs als je een simpele budgetvariant hebt kan een tuinhuisje een bepaalde charme aan de tuin geven, mits je het paart met weelderige planten en bloemen.

2. Maak ervan wat je wilt: een handige opbergruimte of een gezellige tuinkamer

Een tuinhuis diende ‘vroeger’ vooral als opbergkamer: voor fietsen, de barbecue, gereedschap en alle rommel. Het uiterlijk van het tuinhuisje – zowel binnen als buiten – was dan ook van ondergeschikt belang. De laatste jaren zie je het tuinhuis steeds vaker terugkomen voor andere doeleinden. Als luxe tuinkamer bijvoorbeeld, of als logeerkamer, atelier, kantoor of speelkamer voor de kinderen. Weet je niet zo goed waar je een tuinhuis voor zou willen gebruiken? Dan kun je er een multifunctionele ruimte van maken.
Natuurlijk kun je een tuinhuis ook nog steeds gewoon als handige opbergbox gebruiken, zeker als je ruimte tekort komt. Extra opbergruimte voor je spullen is nooit weg en bovendien blijft de tuin dan mooi opgeruimd. Maar de andere opties zijn ook absoluut het overwegen waard. Zeker als het weer het niet toestaat om buiten te zitten, is het fijn als je nog wel een comfortabel binnengedeelte in de tuin hebt. Zo kunnen luxe tuinkamers echte pareltjes zijn. Denk aan veel glas, fraaie meubels en sfeervolle lichtjes en planten.
Mocht je geen zitgedeelte in het tuinhuisje kwijt kunnen, is een veranda met een overkapping een goede optie. Daar kun je dan stoelen en een tafel neerzetten, zodat je alsnog beschut kunt relaxen en met een onverhoopt regenbuitje niet meer naar binnen hoeft.

3. Een tuinhuis benut de ruimte van de tuin optimaal

Hoewel je ook kant-en-klare tuinhuizen hebt, zie je veel mensen de voorkeur geven aan maatwerk. Het tuinhuis is dan dus precies passend gemaakt voor de tuin en benut de ruimte daardoor optimaal.
Voordat je beslist over de afmetingen en waar in de tuin je het tuinhuis wilt plaatsen, zijn er wel een paar factoren die je in overweging moet nemen. Soms heb je een vergunning nodig voor het (laten) bouwen. Dat hangt onder andere af van hoe groot en hoog je tuinhuis is en op welke plek je hem zet.
De beslissing over de plek is ook puur afhankelijk van je tuin. Kijk bijvoorbeeld naar de ligging tegenover de zon. Daarnaast is het handig als de grond al egaal is, zodat je dit niet kunstmatig hoeft aan te leggen. Als je een elektriciteit- en watervoorziening in je tuinhuis wilt, moet je vooraf wel zeker weten dat dit aangelegd kan worden.

4. Er zijn tuinhuizen in alle soorten en maten

Of nou je nou voor maatwerk of voor een klant-en-klaar model gaat, je hebt alsnog veel keuze in hoe het tuinhuisje eruit komt te zien. Zelfs de standaardmodellen bieden een breed scala aan opties. Wil je een 4-, 6- of 8-hoekig model? En wil je een plat, rond of puntig dak? Er zijn ook nog eens verschillende materialen om uit te kiezen: hout, metaal of kunststof.
Waar je voor gaat hangt niet alleen af van je smaak en of het past bij de rest van je huis en tuin, maar ook van je budget. Hoe meer specifieke wensen je hebt, hoe dieper in de buidel je tast. Toch kun je ook voor een zacht prijsje al een leuk en goed tuinhuisje krijgen. De prijzen van een metalen tuinhuisje beginnen over het algemeen bij €300.

5. Een tuinhuis verhoogt de waarde van je huis

Een tuinhuis is een investering voor de toekomst. Natuurlijk heb je er zelf plezier van, maar een fijne bijkomstigheid is dat je huis er normaal gesproken ook nog eens in waarde van stijgt. Je creëert tenslotte extra ruimte voor eventuele nieuwe bewoners.
Als waardestijging van je huis het doel is, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Investeer in duurzame en kwalitatief goede materialen, zodat het tuinhuis een lang leven beschoren is. Ga daarnaast niet te veel los met kleuren, vormen en materialen. Houd het enigszins neutraal, want zoiets is smaakgevoelig. Een tuinhuis met een uitgesproken karakter kan potentiële kopers juist afschrikken.

 

Reacties