Deze 4 aanpassingen maken je huis meteen veel meer waard

Een verbouwing aan je huis hoeft niet altijd noodzakelijk te zijn, soms wil je gewoon wat nieuws. En laat dat nu een heel slimme investering zijn.

Sandra van Koningshoven 26 Februari 2019

beeld boven: Constructiebureau-Keetels

Verdien geld met je eigen huis

Investeren in je eigen koophuis is eigenlijk altijd een goed idee. Er komt namelijk uiteindelijk altijd een moment - je gaat zelf verhuizen of je laat je woning na aan je kinderen - dat het verkocht wordt. En als je huis ruim is en ook nog eens goed onderhouden, brengt het de investering altijd weer dubbel en dwars op. En al helemaal in deze tijd!

Deze aanpassingen vermeerderen de waarde van je huis

Natuurlijk is het altijd belangrijk dat je huis er fris en verzorgd uitziet. Maar sommige aanpassingen zorgen er meteen voor dat je huis meer waard wordt. Ofwel: je verdient je investering uiteindelijk gewoon weer terug. En dat is natuurlijk fijn, want je verdient geld terwijl je zelf ondertussen geniet van je heerlijke vernieuwde huis.

Nieuwe keuken

Mandemakers-Keukens-verbouwen-keuken-aanbouw-veranda-overkapping-kunststof-kozijnen-lenen-hypotheek

Je brengt veel tijd door in je keuken: je ontbijt en kookt er en in de gemiddelde woonkeuken wordt ook gezellig gegeten en geborreld. De keuken is een dus belangrijke plek in huis en die mag gezien worden.

Daarbij is een keuken een optische waardevermeerdering van je huis. Een frisse en moderne keuken zorgt er immers voor dat je huis de uitstraling heeft waar potentiele kopers naar op zoek zijn - je raadt het al - modern en fris. En dat wil iedereen toch? Hou hem overigens vooral neutraal qua kleur, want dan past hij bij ieders smaak.

Aanbouw of dakkapel

Kleinbouw-Twente-verbouwen-keuken-aanbouw-veranda-overkapping-kunststof-kozijnen-lenen-hypotheek

De meeste mensen kopen een huis als ze gaan samenwonen. Gezellig, maar vooral slim:
een huis kopen is namelijk een prima investering. Na een paar jaar kiezen de meeste huizenbezitters voor een gezin en komen er een of meer kinderen. Het huis dat zo fijn was voor zijn tweetjes, kan dan ineens te klein worden. Je kunt dan natuurlijk overwegen om te verhuizen, maar je kunt er ook voor kiezen om extra ruimte te creëren.

Wil je meer slaapkamers? Dan kun je ervoor kiezen om een of twee dakkapellen op de zolderverdieping te plaatsen. Hiermee win je serieuze vierkante meters en je hebt er voor een redelijke prijs een flinke extra kamer bij.

Maar het kan ook zijn dat je een grotere woonkamer wilt. Dan is een aanbouw the way to go. Een aanbouw kan aan de achterzijde van je huis, maar natuurlijk ook aan de voor- of zijkant. Net wat jij fijner vindt en wat de situatie toelaat. En vergeet niet even bij je gemeente te checken hoeveel grond je nog mag bebouwen op je perceel.

Veranda of overkapping

Verandalandperfecta-verbouwen-keuken-aanbouw-veranda-overkapping-kunststof-kozijnen-lenen-hypotheek

Vind je een aanbouw een te grote verbouwing of investering? Dan is een veranda misschien wel wat voor jou! Een veranda aan de achterkant van je huis geeft ook direct een ruimtelijker effect. En daar komt bij dat je het hele jaar door kunt genieten van je tuin: je zit tenslotte altijd lekker droog en beschut. En op frisse dagen steek je gewoon een gezellig en warm haardvuurtje aan.

Een veranda kost aanzienlijk minder dan een aanbouw, maar het zorgt ook voor een waardevermeerdering van je huis. Want wie ziet zichzelf nou niet onder zo’n prachtige veranda zitten op een zwoele zomeravond?

Kunststof kozijnen

Select-Windows-verbouwen-keuken-aanbouw-veranda-overkapping-kunststof-kozijnen-lenen-hypotheek

De tijd van saaie en té witte kunststof kozijnen is voorbij. Kunststof kun je tegenwoordig namelijk is maar liefst honderdvijftig verschillende trendkleuren krijgen. En je kunt het niet van echt hout meer onderscheiden, want de kozijnen hebben tegenwoordig een prachtige houtnerf. Dus hip en modern of landelijk klassiek, het kan tegenwoordig allemaal.

Voor kunststof kozijnen betaal je gemiddeld een derde meer dan voor houten kozijnen. Maar het is de investering dan ook meer dan waard. Kunststof gaat namelijk veel langer mee, vraagt niet om tussentijdse schilderbeurten en kun je zelf makkelijk onderhouden. Een echte waardevermeerdering dus.

Geld lenen: hypotheek of persoonlijke lening?

Als je overwaarde hebt op je woning, kun je bij de bank over het algemeen extra lenen bij je hypotheek. Meestal is dat in de vorm van een bouwdepot. Maar als je geen overwaarde hebt, kun je bij de bank niet terecht.

Heeft jouw huis geen overwaarde? Dan kun je kiezen voor een persoonlijke lening naast je hypotheek. Zo'n lening heeft twee voordelen. 1: de looptijd van zo’n lening is korter, waardoor je de lening sneller aflost. 2: als je de lening gebruikt voor verbouwing of onderhoud aan je huis, dan is de rente aftrekbaar in Box 1.

Verbouwen kan heel waardevol zijn

Je huis verbouwen hoeft dus niet per se alleen maar geld te kosten. Integendeel. Zinvolle verbouwingen en verbeteringen zijn vaak een heel waardevolle investering voor de toekomst. Leuk: je kunt er zelf meteen al van genieten!

Reacties