Foto: kunstgras-leggen

Kunstgras in je tuin

Je hebt gekozen voor kunstgras in je tuin. Ga je zelf leggen of neem je toch een professional in de arm?

Guido van Loon

Kunstgras kun je natuurlijk laten leggen door een gespecialiseerd bedrijf, dan heb je er verder geen omkijken meer naar. Je kunt er echter ook voor kiezen je kunstgras zelf te leggen. Met een paar praktische tips hoeft dit niet zo ingewikkeld te zijn.

De vezelrichting

Als je kunstgras gaat leggen, houd dan rekening met de 'vezelrichting' van het gras. Je kunstgras komt het mooiste uit als je zo legt dat je tegen de 'vezelrichting' inkijkt. Dit wil zeggen dat als de vezels in jouw richting vallen, dus als het ware ‘omvallen’.

Uitrollen

Rol het gras zo uit dat je zowel aan het einde als aan het begin ongeveer 5 centimeter overhoudt. Zo houd je altijd ruimte om te corrigeren, indien dit nodig is.  Let op! Nieuwe rollen kunstgras worden doorgasns geleverd met een onderdoek aan de uiteinden van de rollen. Op dit doek zijn geen kunstgrasvezels getuft. Deze overtollige stukken kun je verwijderen.

Op maat snijden

De achterkant van de rollen kunstgras bestaan uit vezels en stukken waar geen vezels zitten. Snijd zo netjes mogelijk in de stukken zonder vezels, zodat de vezels zelf in tact blijven. Snij bovendien vanaf de onderkant, zo beschadig je de vezels aan de bovenkant niet.

Lijmen

Moet je meerdere rollen aan elkaar verlijmen, zorg dan dat je de twee stroken die aan elkaar verlijmd moeten worden, als het ware 'schoonsnijd'. Dus zo dicht mogelijk bij de vezels. Breng vervolgens, waar de twee stroken aan elkaar verlijmd moeten worden, onder de naad lijmband aan. Zorg dat je de band gelijkmatig verdeeld tussen de twee stroken.

Ligt de lijmband goed? Sla dan beide stroken weer terug op lijmband en controleer of de naad onzichtbaar is. Je kunt hierbij eventueel nog corrigeren. Kijk hierna of de lijmband schoon is (sla hiervoor 1 strook open). Is dit het geval? Dan kun je gaan lijmen. Smeer lijm op de lijmband en druk het kunstgras goed aan. Is de ene strook gelijmd, doe dan hetzelfde met de losliggende strook. Eventuele lijmresten kun je het beste gelijk met warm water verwijderen.

Inzanden

De droogtijd is ongeveer 3 uur. Hierna verdeel je instrooizand over het kunstgras. Borstel dit vervolgens met een harde bezem. Doe dit altijd tegen de vezelrichting in, zo valt het zand tussen de vezels en staan deze mooi recht. Met het zand verzwaar je de kunstgrasmat en verhoog je de duurzaamheid.

Zie je dit alles toch niet zitten en wil je toch een professional inhuren? Lees hier welke bedrijven kunstgras leggen.

Meer over kunstgras lees je hier.

 

Reacties