Foto: press_2013/kunstgras-Green4ever.jpg

Kunstgras kopen en aanleggen: nooit meer maaien

Heb je genoeg van het intensieve onderhoud aan je gazon? Denk dan eens aan kunstgras. Nooit meer maaien, nooit meer sproeien. Lees hier meer voordelen.

Guido van Loon

Kunstgras heeft een zeer natuurlijke uitstraling en je hebt er nagenoeg geen omkijken naar. Kunstgras betekent nooit meer maaien, nooit meer sproeien en je bent vrijgesteld van al het andere onderhoud om je gazon mooi te houden. En tóch heb je een fraai groen gazon in alle seizoenen.

Altijd en overal

Kunstgras is een prima bodembedekker, dat niet alleen in de volle zon, maar ook juist op die schaduwrijke plekken er goed uit blijft zien. Het toepassen van kunstgras kan eigenlijk wel in elke tuin; of je nu een klassieke, moderne, of heel romantische tuin hebt, kunstgras past overal.

Duurzaamheid

Kunstgras is in allerlei kwaliteiten verkrijgbaar. Laat je dan ook goed informeren voor je aankoop; nieuw ziet het kunstgras er misschien prima uit, maar na verloop van tijd kun je van een koude kermis thuiskomen. Kiest je voor de wat betere kwaliteit, dan zul je jaren plezier hebben van je nieuwe grasmat. Pletten, ontstaan van looppaden, verkleuring of de aanwezigheid van zware metalen; daar zul je niet mee te maken krijgen bij de aankoop van de betere kunstgrasmat.

Leggen

Kunstgras leggen kun je zelf als je handig bent; maar als er veel bochten en hoeken aan te pas komen, dan kun je het wellicht beter over laten aan de professional. Je wilt natuurlijk jarenlang genieten van je tuin. Zorg voor voldoende afwatering onder de kunstgrasmat; de ondergrond moet drukvast en waterdoorlatend zijn. De ideale temperatuur om kunstgras te leggen is tussen de 15 en 25 graden Celsius, in ieder geval boven 5 graden Celsius.

Onderhoudsarm

Kunstgras is een onderhoudsarm product. Toch zal kunstgras ook onderhouden moeten worden om netjes te blijven. Zo kan het voorkomen dat algen of mos tussen het kunstgras groeien. Dit kun je voorkomen door het kunstgras twee keer per jaar met een algen- of mosbestrijdingsmiddel te besproeien. Daarnaast zal kunstgras af en toe opgeborsteld moeten worden. Dit hangt sterk af van de kwaliteit van het kunstgras en de intensiteit van het gebruik ervan. Het kan ook gebeuren dat er ineens een paardenbloem uit het kunstgras komt groeien, door bijvoorbeeld vogelpoep dat is gaan ontkiemen. Dat is simpelweg met een hark te verwijderen. Als je je kunstgras op deze manier onderhoudt, is jarenlang plezier van je kunstgras gegarandeerd.

Tip

Kunstgrasvezels worden ooit een keer platgelopen. Dat is ook niet tegen te houden. Om het kunstgras weer netjes te maken, kun je het opborstelen. Doe dit zodra je ziet dat het kunstgras plat ligt.

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties