Zo maak je het leuk voor kinderen om in de tuin te spelen

Handige tips om het buitenspelen in de tuin weer leuk te maken.

Guido van Loon 27 Augustus 2019

Met het heerlijke weer dat de Nederlandse zomers ons brengen is er niets zo fijn als lekker in de tuin spelen. Maar hoe zorg je er nu voor dat de kinderen niet achter de tv geplakt zitten maar juist lekker naar buiten de tuin in gaan?

 1. Breng binnen naar buiten

  Het kan natuurlijk lastig zijn voor een kleintje om te begrijpen wat hij nu precies moet doen wanneer hem verteld wordt dat hij maar lekker buiten moet gaan spelen. Zorg dus dat alle leuke spelletjes die je binnen hebt ook buiten aanwezig zijn. Leg bijvoorbeeld een zandbak aan en plaats genoeg zandbak speelgoed zodat de kleintjes zich uren kunnen vermaken. Verplaatst eventueel ook het speelgoed wat binnen populair is naar de tuin toe: blokken, figuurtjes, klei en ga zo maar door. Zo kan de pret binnen gewoon lekker buiten plaatsvinden.

 2. Zorg voor het juiste speelgoed

  Er is genoeg buitenspeelgoed te vinden dat het extra leuk maakt voor de kleintjes om buiten te spelen in plaats van binnen. Denk aan een schommel of glijbaan, maar ook aan kleiner buitenspeelgoed zoals een badmintonset, bouwblokken of een leuk waterspel. Hoe meer buitenspeelgoed jij in de tuin voor ze klaar hebt liggen, hoe groter de kans dat de kids vol plezier naar buiten gaan.

 3. Maak speciale speelruimtes

  Zoals je ook binnen waarschijnlijk bepaalde ruimtes of hoeken hebt waar gespeeld kan en mag worden kun je dit buiten ook doen. Een tuinhuisje, een veranda of de grond rondom de zandbak kan omgetoverd worden tot speelruimte zodat de kinderen precies weten waar ze naartoe moeten als ze even lekker buiten willen spelen.

 4. Doe het lekker samen

  Het buitenspelen kan zo’n groot begrip zijn dat de kleintjes soms niet weten wat ze moeten doen. Ga dus ook regelmatig met ze mee om samen buiten te spelen. Lekker kleien in de zandbak, een leuk waterspel om op te frissen of gewoon wat met de bal over en weer gooien. Samen is natuurlijk altijd leuker!

 5. Laat de kids je helpen

  Heb je klusjes in de tuin? Dan vinden je kinderen het gegarandeerd geweldig leuk om hieraan mee te mogen helpen. Door ze zoveel mogelijk te betrekken bij jouw activiteiten in de tuin maak je het ook voor hun leuk. Samen de fietsen wassen, het onkruid verwijderen of nieuwe plantjes planten is geweldig leuk. Zijn de kleintjes het even beu? Dan kunnen ze gewoon weer in de zandbak gaan spelen.
Reacties