Foto: bbq kopen.jpg

BBQ kopen? Hier vind je een aantal handige bbq tips

Ben je bezig met kopen van een barbecue en weet je niet precies waar nou de verschillen in zitten? In dit artikel vind je alle benodigde informatie.

Guido van Loon

Foto: Boretti

Bij het kopen van een barbecue kom je vaak drie type barbecues tegen. De elektrische, gas of houtskoolbbq. Elke type barbecue wordt hier één voor één behandeld, zodat jij straks een weloverwogen keuze kunt maken.

Foto's : Severin, Grandhall, Weber

Elektrische barbecue

De elektrische barbecue wordt veel gekocht voor zijn gebruiksvriendelijkheid. Hij is snel op temperatuur, makkelijk schoon te maken en je hoeft je niet druk te maken over gas, houtskool en/of aanmaakblokjes. Ook is het tegenwoordig door middel van cederhouten plankjes mogelijk de subtiele rooksmaak te krijgen, zoals dat het geval is bij de gas en houtskoolbbq.

Enkele grote leveranciers van elektrische barbecues zijn;

  • Weber
  • Grandhall
  • Steba
  • Outdoorchef
  • Tefal
  • Barbecook
  • Daewoo

Zo heeft Weber een aantal luxe, elektrische barbecues die bekend staan om hun gebruiksvriendelijkheid, veiligheid en hoge kwaliteit.

Een populaire variant in de Weber lijn, is de Weber BBQ Q 1400 Stand Dark Grey.

Foto; Weber
De Weber BBQ Q 1400 Stand Dark Grey is een elektrische barbecue, ideaal bij ruimtegebrek. De Q 1400 is namelijk zeer compact en geeft dankzij het grote warmtespiraal een gelijkmatig grillresultaat wat resulteert in perfect vlees. Een ander groot voordeel is dat je dankzij het solide onderstel op ideale hoogte kunt barbecueën en het jouw vlees die echte rooksmaak geeft, zoals een houtskool of gasbarbecue ook doet.

Een ander merk dat barbecues levert voor een iets lagere prijs, maar zeker niet te min, is Daewoo. Dit merk, bekend van de auto’s, levert ook uitstekende barbecues als de Daewoo DI-9458.

Foto; Daewoo

 

Dit model is uitgerust met een vermogen van 2000watt, een RVS deksel en een regelbare thermostaat, zodat jij jouw vlees op perfecte temperatuur kunt garen.
De Daewoo DI-9458 is nu verkrijgbaar in onze webshop.

Gasbarbecue

De gasbarbecue heeft als voordeel dat hij snel op temperatuur is en deze eenvoudig te regelen is, waardoor het vlees niet snel zal aanbranden. Ook is de gasbarbecue veiliger dan de houtskoolbbq, doordat hij geen vonken uitslaat en bij omvallen eenvoudig uit te schakelen is.

Enkele grote leveranciers van gasbarbecues zijn;

- Boretti,
- Barbecook
- Clatronic
- Grandhall
- Patton
- Outdoorchef
- Weber

Een populaire gasbarbecue is de Da Vinci Nero van fabrikant Boretti.

Foto; Boretti 

Een outdoorkitchen voorzien van drie onafhankelijk regelbare hoofdbranders, waarbij verschillende gedeelten van het grillrooster apart verhit kunnen worden. Hier kan je meerdere gerechten tegelijk bereiden en is dus ideaal voor het eten met vrienden en familie.

Ook is hij uitgerust met een zijbrander voor het opwarmen van je soepen of sauzen, 2 zijtafels, een ingebouwde thermometer en een infrarode grillspitbrander voor een optionele grillspit.

Kortom, een gasbarbecue waar je zeker niet te kort komt en dus perfect voor de gevorderde bbq-er.


Een andere gasbarbecue die jou ook van alle voorzieningen voorziet, maar tegen een zachtere prijs, is de Clatronic GasGrill GG3590.

Foto; Clatronic

Deze gasbarbecue is voorzien van 2 gasbranders, 2 zijtafels, een traploze temperatuur instelling, een vetopvanghouder en is eenvoudig te verplaatsen dankzij de twee wielen.

De Clatronic GasGrill GG3590 heeft net als de Boretti Da Vinci Nero een individuele temperatuurinstelling voor het tegelijk bereiden van gerechten en dus ideaal voor het eten met meerdere personen.

Kortom, een barbecue met vele mogelijkheden, ideaal voor de bbq-er die kwaliteit wilt tegen een lagere prijs.

De Clatronic GasGrill GG3590 is nu verkrijgbaar in onze webshop.

Houtskoolbbq

De houtskoolbbq is de barbecue zoals de meeste mensen hem kennen. Een barbecue welke voornamelijk gebruikt wordt voor de heerlijke smaak die het afgeeft aan je vlees dankzij de rook van het houtskool of briketten

Wat is nou precies het verschil tussen houtskool en briketten? Wanneer gebruik ik welke?

Houtskool

Houtskool wordt over het algemeen heter dan briketten en daarom wordt het veel gebruikt voor het grillen van dun of zelfs voorgegaard vlees. Wel dien je rekening te houden met de korte verbrandingsduur van houtskool, waardoor deze vaker aangevuld dient te worden.

Briketten

Briketten worden vooral gebruikt voor het bereiden van vlees op lagere temperaturen. Ideaal voor het langzaam garen van vlees en bij het roken. Het grote voordeel van briketten is dat je hiermee al gauw zo’n drie tot 4 uur kunt barbecueën. Wel dien je te letten op de kwaliteit van de briketten die je koopt. De goedkopere varianten bevatten vaak chemische bindmiddelen die nadelig kunnen zijn voor de smaak van het vlees.

Enkele grote leveranciers van houtskool en briketten barbecues zijn;

- Bad Boys Brand
- Barbecook
- Big Green Egg
- Boretti
- Campingaz
- Cobb
- Grandhall
- Outdoorchef
- Weber

Een zeer interessant product zijn de buitenhaarden van Bad Boys Brand. Deze buitenhaarden ook te gebruiken als houtskool of briketten barbecue worden gesmeed door gevangenen. De haarden hebben ook dat ruige, stoere imago en zijn een échte must-have voor de stoere man.

Hieronder twee voorbeelden van de producten van Bad Boys Brand.

Sparta Gate

Een buitenhaard voorzien van een origineel BadBoysBrand Gate.

Foto; BadBoysBrand

Black Beast

Een stoere barbecue in de vorm van een olievat.

Foto; BadBoysBrand

Een andere grote fabrikant van houtskoolbarbecues is uiteraard Weber, waarvan de Weber Original Kettle een zeer gewild product is.

Foto;Weber
Deze houtskoolbbq is dankzij het geëmailleerde deksel en grote grillrooster, perfect voor het grillen van vlees. Ook is deze barbecue voorzien van het RVS One Touch, waardoor je heel gemakkelijk en snel de barbecue kunt schoonmaken.

Hier de belangrijkste verschillen nog even op een rijtje.

- Een elektrische barbecue is snel en gemakkelijk schoon te maken. Ook hoef je je niet druk te maken over gas, houtskool en/of aanmaakblokjes.

- Een gasbarbecue heeft als voordeel dat hij snel op temperatuur is en deze gemakkelijk te regelen is, waardoor de bbq altijd op de juiste temperatuur is en het vlees minder snel zal aanbranden.

- Een houtskoolbbq geeft jouw vlees die echte rooksmaak en wordt veel heter dan een elektrische of gasbarbecue, waardoor deze perfect is voor het grillen van vlees.

Reacties