3 verschillende soorten barbecue

Veel mensen denken dat er maar één of twee soorten barbecues zijn. Dat beeld klopt echter niet - er zijn juist heel veel soorten!

27 Augustus 2020

Wil je een nieuwe barbecue kopen, dan moet je eerst kiezen op welke manier je de barbecue wilt opstoken. Binnen elke methode zijn er weer uiteenlopend gevormde barbecues. Weet jij nog niet welke barbecue het best bij jou past? Hier vind je 3 verschillende soorten barbecue met voor- en nadelen.

1. Klassiek barbecuen doe je op houtskool

De “eenvoudigste” barbecue is een barbecue die wordt gestookt met kolen. Dit type barbecue bestaat eigenlijk uit een kom of halve bol met een klein roostertje erin. Op dit rooster plaats je houtskool en briketten, die je verhit door middel van aanmaakhout of aanmaakblokjes. Zijn de kolen heet genoeg, dan plaats je er een vleesrooster boven en kun je daarop je vlees bakken. Deze klassieke barbecue is gezellig, maar je hebt wel even wat werk om de barbecue goed op te stoken. Er zijn heel veel vormen, van een kleine tafelbarbecue tot een flinke houtskool barbecue van een bekend merk. Bij de BBQ aanbiedingen vind je heel veel houtskool barbecues, die nu aan het eind van het seizoen zijn afgeprijsd.

Voordelen:

- De houtskool barbecue is klassiek en daardoor geliefd. Met name bij mannen, die dol zijn op het ‘spelen met vuur’.
- Het vlees krijgt boven een houtskool barbecue een typische smaak die de andere barbecues missen.
- Een houtskool barbecue is een barbecue waar je ook voor de gezelligheid of voor de warmte bij gaat zitten. Hij doet het ook prima als vuurkorf om ’s avonds het terras te verwarmen.

Nadelen:

- Je gebruikt houtskool, wat altijd rook oplevert. Het is dus niet zo goed voor het milieu. En misschien ook niet zo fijn voor je buren.
- Sommige houtskool barbecues zijn niet stevig en daardoor niet veilig. Iets om op te letten, vooral als je kinderen of huisdieren hebt! 
- Het duurt gemiddeld 20 minuten om een kleine barbecue goed te verhitten, bij een grotere barbecue duurt het nog iets langer.

2. Gasbarbecue voor gemak


Wil je liever geen gedoe met houtskool? Dan kies je een barbecue op gas. Hiervan zijn twee typen. Het ene type gasbarbecue ziet er ongeveer hetzelfde uit als een houtskool barbecue. Het andere type lijkt meer op een buitenkeuken. Beide typen gasbarbecue werken hetzelfde. Onder de barbecue zit een gasslang die aangesloten kan worden op een gasfles(je) met butagas. Draai je de fles open, dan stroomt het gas via de slang naar de barbecue. Daar kun je hem aansteken zoals je een gasstel aansteekt. Een voordeel is dat je zonder gedoe direct een goed hete barbecue hebt om je vlees op te bakken.

Voordelen:

- Een gasbarbecue is meteen warm en heeft dus geen extra tijd nodig om op te warmen. 
- Dankzij de gasfles is dit een veilig type barbecue. Mits je deze goed hebt aangesloten, anders kan het wel een gevaarlijke situatie opleveren.

Nadelen:

- Een gasbarbecue mist de gezellige warme uitstraling die een houtskool barbecue geeft.
- Als de gasfles leeg is kun je niet verder barbecuen, tenzij je een reserve hebt.

3. Elektrische barbecue als veilig alternatief

Houd je wel van barbecuen, maar niet van de risico’s? Zowel met een houtskool barbecue als een gasbarbecue werk je met open vuur. Dat heb je niet als je gaat voor een elektrische barbecue. Je steekt gewoon de stekker in het stopcontact, stelt de temperatuur in en een paar minuten later kun je al beginnen. Een elektrische barbecue is niet alleen veiliger, maar ook duurzamer dan de andere barbecues. Hij stoot geen vieze rook uit en de kans dat je vlees aanbrandt is een stuk kleiner. Wel zijn elektrische barbecues meestal duurder, dus let op aanbiedingen als je dit type barbecue zoekt.

Voordelen:

- De elektrische barbecue is verreweg de duurzaamste manier van barbecuen. Zeker als je gebruikmaakt van groene energie!
- Het is een zeer veilig type barbecue en doorgaans ook erg robuust. Zelfs als er iets gebeurt (bijvoorbeeld de barbecue valt om) is er weinig risico op verwondingen.

Nadelen:

- Veel mensen vinden elektrisch barbecuen niet ‘echt’ barbecuen. Er is geen vuur en dus mist het de warmte die andere barbecues wel geven.

Een barbecue is een van de typische zomerse items waar je eigenlijk niet zonder wilt. Barbecuen kan op diverse manieren. Binnen elk type barbecue zijn er weer verschillende merken en soorten te vinden. Sommige barbecues neem je gemakkelijk mee op reis, andere zijn juist groot en kunnen goed dienen als buitenkeuken. Welk type barbecue past bij jou?

Reacties