Foto: Excluton-buitenvloer.jpg

Tuin sierlijk belegd met buitenvloer

Wil je composiet, natuursteen, beton of toch hout als buitenvloer? Welke bestrating bij jouw tuin? Bekijk hier tips.

Guido van Loon

Wil je rust en ruimte, een ritmisch lijnenspel, contrasterende dieptes of een robuuste tegeltuin? Bestrating is meer dan alleen het praktische pad van de woning naar de schuur. Mooie sierbestrating kan zelfs de uitstraling van je tuin bepalen. Wees dus zo creatief als je maar wilt.

In de gemiddelde achtertuin ligt de verhouding bestrating en beplanting fifty-fifty. Belangrijk is om deze twee items goed op elkaar af te stemmen. Een kleinere tuin vraagt andere aandacht dan een grote tuin. Zo kan een opvallende steen in een kleine tuin heel goed tot zijn recht komen, waar dezelfde steen bij een grote tuin veel te overweldigend kan zijn. Hoe dan ook, uitgangspunt is je persoonlijke smaak, waarbij wij aanraden om het totaalplaatje van de tuin en de aansluiting op jouw woning goed in de gaten te houden. Een mogelijkheid is dan bijvoorbeeld om verschillende niveaus en trappen binnen vloeiend te laten overlopen naar de ‘buitenkamer’. Een tegel in een tint die goed past bij je woonkamervloer oogt verrassend ruimtelijk. Dit effect wordt nog eens extra versterkt als je ramen hebt tot aan de grond, zoals bij openslaande deuren.

Legpatronen

Een romantisch rond terras, elegante rechtlijnige paden, robuuste vierkante tegelpatronen, spannende trapconstructies of originele waterdoorlatende bestratingsystemen. De manier van leggen heeft absoluut invloed op de uitstraling. Doorbreek bijvoorbeeld strakke lijnen met een afwisselend legpatroon. Op dit moment zijn grote steenformaten voor terrassen erg trendy. Ook het combineren van verschillende formaten is populair.

Het aanleggen

Ben je een handige doe-het-zelver of schakel je liever iemand in? Bij het aanleggen van je tuin komt veel kijken. Mogelijke werkzaamheden zijn grondwerk, houtconstructies, metselwerk, straatwerk, beplanting, waterpartijen, kabels en leidingen, tuinverlichting en beregeningsinstallaties. Tuinarchitecten en hoveniers zijn gespecialiseerd in het ontwerpen en het aanleggen van tuinen. Zet voor jezelf je wensen en behoeften op een rij, eventueel uitgebreid met gezinssituatie, bijvoorbeeld als je kleine kinderen hebt. Waar gaat je voorkeur naar uit? Wil je verharding voor de oprit, paden, een terras of allemaal? Kies je steensoort en kleur en de tuin wordt voor je aangelegd. Voor de doe-het-zelver gaat een waarschuwing vooraf: bestraten is een vak apart. Toch kun je met enige handigheid heel goed zelf een pad of terras aanleggen. Op het internet vind je goede leidraden.

Tuinstijl

Kies altijd een materiaal dat past bij de tuinstijl die je voor ogen hebt. Wie van minimalistisch houdt kan denken aan rvs, wie voor romantisch gaat kiest voor klinkers en wie van stoer houdt zijn er de grote betontegels. Zin in iets heel anders? Italiaans leisteen is een spannende steensoort, rubberen tegels is weer eens wat nieuws en natuursteen biedt warme kleurschakeringen en unieke structuren, wat weer zorgt voor veel variatie. Er zijn tegels te verkrijgen met speciale oppervlaktebewerkingen waardoor vuil zich slechter hecht en reiniging eenvoudiger is. Denk ook eens aan niet voor de hand liggend combinaties. Vooral met creaties waarin je mixt met andere materialen zul je hoge ogen gooien.

Kiezen maar

Er zijn tegenwoordig zoveel soorten tegels en stenen dat er beslist iets naar je smaak tussen zal zitten. Maar voor wie nieuwsgierig is naar andere mogelijkheden is er goed nieuws: er is namelijk méér dan tegels. Grind en houten vlonders zijn je misschien bekend, maar er zijn meer revolutionaire ontwikkelingen voor de buitenvloer. Neem bijvoorbeeld het buitenkarpet, misschien wel het grootste bewijs dat de tuin steeds meer tot de leefruimte behoort. Waterafstotend, uv-bestendig en antibacterieel is het een ideale sfeermaker bovenop de betegeling. Buitenparket geeft een luxe, maar ook warme en gezellige uitstraling aan de tuin en is meestal makkelijk te leggen door middel van een eenvoudig kliksysteem. Een andere mogelijkheid is printbeton. De betonnen vloer wordt gekleurd door middel van een colour hardner en met een printmat wordt een -zelf gekozen -patroon aangebracht. De meest bekende toepassing vind je in Disneyland Californië.

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties