Foto: ACO

Een boom in de tuin is de airco van de natuur

Een klimaatbestendige tuin levert veel op

De Nederlander is wel klimaatbewust, maar voelt zich niet zelf verantwoordelijk, zo blijkt uit onderzoek*. De gevolgen van klimaatverandering merken we wel regelmatig. Er vallen vaker zware regenbuien, met wateroverlast als gevolg. Afgelopen zomer maakten we juist een lange periode van droogte mee, waardoor er langdurig in delen van het land niet gesproeid mocht worden. Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat het water dat in jouw tuin valt, ook ‘van jou’ is. Hoog tijd om overtollig water van terrassen en aanbouwen zoals veranda of tuinhuis, op te vangen. Zodat we daarvan in drogere periodes profijt hebben.

Een gemiddeld tuinterras moet bij een zware regenbui al gauw zo’n 1.600 liter water per uur afvoeren. Nu stroomt dat weg naar het riool of naar andere minder gewenste plekken. Maar langs het terras kun je ook een lijngoot plaatsen, met daaronder een ACO RainBloxx 200. Hierdoor wordt het water gebufferd en blijft het in de tuin.

Ook het water dat van het dak van bijvoorbeeld een veranda of tuinhuis stroomt - wat behoorlijk veel kan zijn - kan via de regenpijp worden afgevoerd naar een regenton, maar een alternatief is een opvangbak met daarin de ACO RainBloxx 60. Deze opvangbak, die vlak onder het oppervlak in de tuin wordt geplaatst, kan op vele manieren worden afgedekt; met gravel, grint, boomschors, perzikpitten en zelfs met substraat en een sedum-mat. In drogere perioden zal het opgevangen water weer worden afgegeven aan de grond.

Wil je nóg meer water opvangen in je tuin, dan kan dat door de regenpijp van de woning af te koppelen van het riool en die te koppelen aan de RainBloxx 600 Line. Vanuit de RainBloxx wordt het water geïnfiltreerd langs een boom of langs een haag. Daarmee sla je twee vliegen in één klap: het voorkomt wateroverlast in de tuin en de bomen of struiken krijgen extra water aangeboden op momenten dat het nodig is. Een boom die water opneemt en weer verdampt, zorgt daarmee voor verkoeling in warme periodes. Zo voed je met je eigen regenwater de airco van de natuur!

Kijk voor meer informatie: www.aco-easygarden.nl

Meer van ACO
Reacties