string(1) "p"

Het najaar is de perfecte tijd om te planten!

Wist je dat het najaar de perfecte tijd is om (haag)planten in je tuin te zetten. Wij geven je tips waar je rekening mee moet houden.

Waarom planten in de herfst?

Bomen en heesters bereiden zich in de herfst voor op de winterrust, het is daardoor een rustige periode in de tuin. De bodem heeft de perfecte temperatuur, namelijk niet te warm en niet te koud. Jonge planten slaan hierdoor goed aan. Planten in potten zijn het hele jaar verkrijgbaar en kun je dus het hele jaar planten. In de herfst zijn planten met blote wortel en planten met kluit verkrijgbaar. Deze worden pas gerooid als het niet meer te warm is en de planten in ruststand zijn. Blote wortel planten zijn een goedkope optie voor het planten van een haag. Dus wanneer je op een voordelige manier een haag wil planten, kun je het beste wachten tot de herfst of winter.

Voorbereiden van de tuin

Voordat je gaat planten is het goed om te weten wat voor soort grond je in de tuin hebt. Niet alle haagplanten zijn geschikt voor alle soorten grond. Om ervoor te zorgen dat de planten goed aanslaan en goed gaan groeien moet je hier dus rekening mee houden.
Start vervolgens met het voorbereiden van de grond. Haal alle onkruid weg en verbeter de bodem met bijvoorbeeld organische mest, bladaarde of compost. Je kunt de bodem luchtiger maken door de grond om te spitten en om je (haag)planten de allerbeste start te geven kun je de bodem verbeteren met bodemverbeteraar.

Hoe ga je te werk?

Kies de juiste dag. Een haag planten wanneer het vriest, of na zware regenval of sneeuw is geen goed idee. Zorg dat de temperatuur zacht is met een hoge luchtvochtigheid. Nadat je de bodem hebt aangepakt maar je een lange plantgeul op de plek waar de haag komt te staan. Spit ook de grond in de plantgeul om, om deze wat luchtiger te maken. Maak gebruik van aanplantgrond zodat je planten beter aanslaan. Na het planten hoef je deze nog niet te bemesten, dit kun je het beste doen in het voorjaar.