Foto: Zo-bereid-jij-jouw-tuin-voor-op-de-zomer

Zo bereid jij jouw tuin voor op de zomer

Langzamerhand stijgen de temperaturen en kunnen de winterjassen in de kast blijven liggen. De zomer komt eraan!

Guido van Loon

Ook de agenda stroomt weer vol met zomerborrels, strand feestjes en etentjes tijdens zonsondergang. Tijdens de warme zomerdagen zul jij veel tijd in de buitenlucht doorbrengen.

Indien jij voorzien bent van een tuin, zul jij hoogstwaarschijnlijk ook veel tijd in jouw eigen tuin spenderen. Het zou heerlijk zijn om plaats te nemen in een tuin vol kleurrijke bloemen en prachtige decoratie. Tijd om de tuin voor te bereiden op dit heerlijke seizoen! Wij geven vijf tips om jouw tuin klaar te stomen voor de zomer.

Verwijder het onnodige

Onkruid oogt zeer onverzorgd en kan bovendien de verdere tuinbeplanting beschadigen. Reden genoeg om het onkruid te verwijderen. Door het onkruid regelmatig weg te halen, zul je voorkomen dat het onkruid gaat woekeren en overheersen. Let goed op of de wortels van het onkruid ook verwijderd worden.

Wees een stapje voor

Vanaf de lente zal de natuur haar kracht terugwinnen en zullen de planten en bloemen weer volop groeien. Indien de natuur in jouw tuin niet regelmatig wordt onderhouden, zal jouw tuin er in korte tijd zeer wild zijn. Om de natuur een stapje voor te zijn, is het verstandig om hulpmiddelen te plaatsen. Denk hierbij aan de plaatsing van boompalen voor de rechte groei van bomen of de bevestiging van tralies om de klimplanten de weg te wijzen.

De tuin opfleuren

De zomer wordt vaak geassocieerd met felle, prachtige kleuren die iedereen een vrolijk gevoel geven. Het is raadzaam om de kleuren ook toe te passen in jouw tuin om de ruimte direct zomers te laten ogen. Breng een bezoek aan de tuinwinkel en fleur jouw tuin direct op.

Naast de plaatsing van planten is het uiteraard ook raadzaam om enkele decoratie in jouw tuin te plaatsen voor meer kleur en afwisseling. Ga bijvoorbeeld voor een kleurrijk schilderij aan de muur in de tuin of voor een lichtsnoer die de tuin in de avonden extra sfeervol maakt.

Bescherm jouw tuin tegen ongedierte

De zomer is een heerlijk seizoen, als we het ongedierte en fungus even wegdenken. Om jouw planten in goede staat te laten verkeren, is het belangrijk om de planten regelmatig in de gaten te houden en direct in te grijpen als jij een plaag opmerkt. Indien een plant een witziekte heeft, verwijder dan direct de aangetaste deeltjes en verbrand ze. Besproei de plant vervolgens met fungicide om de plant in de toekomst te beschermen.

Het ongedierte is te voorkomen door de juiste combinatie van planten, een goede beluchting van de grond en voldoende desinfectie van je snoeigereedschappen. Daarbij zijn er ook veel natuurlijke recepten om het ongedierte voor te zijn.

Zorg voor afwisseling

Ook de zomerse avonden mogen absoluut niet vergeten worden. De tuin kan veel sfeer brengen, waardoor de avonden onvergetelijk zullen zijn. Zoals eerder benoemd, brengt een lichtsnoer veel sfeer. Daarnaast is het mogelijk om enkele tuinlampjes op zonne-energie te plaatsen of enkele plantjes, met behulp van een woodies of schroefhaak, aan de schuur te laten hangen. Dat geeft direct een speels, vrij effect.

Reacties