Tuintips voor een vruchtbare tuin

In dit artikel vertellen we je wat gezonde grond nodig heeft en hoe je voor een betere tuingrond kunt zorgen.

Guido van Loon 26 Januari 2022

Wil je zorgen voor een vruchtbare tuin? Lees dan deze tips

Wil je graag bomen kopen, dan is het belangrijk om voor een vruchtbare tuin te zorgen. Een vruchtbare tuin is een tuin die over een gezonde grond beschikt. Maar wat moet je precies doen om een gezonde bodem te kunnen krijgen in je tuin?

Wat heeft gezonde grond nodig?

Wanneer je een gezonde bodem in je tuin wilt, zijn er enkele dingen die van belang zijn. Zo moet je ervoor zorgen dat er lucht in de bodem zit en moet de bodem voldoende water kunnen doorlaten. Ook is het van belang dat de bodem voldoende water vast kan houden. Veel grond in bijvoorbeeld de Randstad is zware klei. Deze grond laat weinig water door en is slecht te bewerken. Wat kun je dan precies doen om voor gezonde tuingrond te zorgen? Daar gaan wij hieronder dieper op in.

Hoe kun je zorgen voor een betere tuingrond?

Het is niet heel lastig om te zorgen voor een betere tuingrond. Het is mogelijk de tuingrond te verbeteren door de eerste 20 centimeter van de tuingrond goed los te maken middels spitten en vervolgens goede compost in de grondlaag aan te brengen. Vervolgens kun je de natuur zijn gang laten gaan. Zorg ervoor dat je geen GFT compost gebruikt of andere goedkope soorten compost die je ergens af kunt halen. In plaats daarvan kun je het beste een hoogwaardige variant compost gebruiken die beschikt over veel bodemleven. Zo kun je het beste voor een betere tuingrond zorgen.

Welke extra stappen kun je ondernemen?

Er zijn ook extra stappen die je kunt ondernemen om te zorgen voor een betere tuingrond. Zorg ervoor dat je het gehele jaar door zoveel mogelijk blad laat liggen en ruim enkel het blad op van de paden en terrassen. Laat de afgestorven plantenresten en het blad liggen in de border. Doe dit tevens in de herfst als de bladeren van de bomen vallen. Wormen zullen dit blad namelijk opeten en weer uitscheiden. Er zijn diverse micro-organismen in de bodem die hier weer van leven en dit weer omzetten in voedingsstoffen voor planten. De bladeren dienen ook al deken voor planten, waardoor ze beter beschermd tegen de kou zijn. Zo kunnen diverse dieren ook beter overwinteren in je tuin en zal deze een stuk levendiger worden. En kies er ook meteen voor om kersenbomen te kopen, zodat je in het voorjaar lekkere kersen kunt plukken.

Reacties