Foto: 2022/Nederlandse-webwinkel-horren-com-biedt-alternatief-voor-papieren-handleiding.jpg

Nederlandse webwinkel biedt alternatief voor papieren handleiding

Horren.com heeft onlangs een digitale handleiding ontwikkeld als alternatief voor de papieren handleiding.

21 Juni 2022

Bij alle producten in het assortiment van Horren.com is een handleiding met bewegend beeld gemaakt voor op mobiele telefoons die de lezer stap voor stap door de instructies heen loodst. "We hebben het dus niet over bijvoorbeeld een PDF-versie, dit is speciaal voor de mobiele telefoon ontworpen", zegt commercieel directeur Marco Janssen van Horren.com.

"Met alle technologie waar we tegenwoordig over beschikken, lijken producthandleidingen te zijn blijven hangen in de tijd waarin de boekdrukkunst werd uitgevonden. We hebben onszelf de vraag gesteld: hoe zou een producthandleiding er uitzien als die vandaag voor het allereerst zou worden gemaakt?"aldus Marco Janssen. Het resultaat is een handleiding die via een QR-code binnen een seconde op je telefoon hebt staan, aanvoelt als een app en die teksten met bewegend beeld combineert. De stappen zijn simpelweg te volgen door op je scherm te 'swipen' naar de volgende stap.

Samen met het merk Grandeur is Horren.com een jaar bezig geweest met de ontwikkeling. Janssen: "We hebben gezocht naar de juiste vorm en veel getest met ontwerpen om het gebruik zo intuïtief mogelijk te maken. Daarna moest het allemaal gebouwd worden en content worden toegevoegd. Dan heb je het alleen al wat beeld betreft over de productie van meer dan 120 stukjes video. Die moesten ook nog eens slim gecomprimeerd worden zodat ze niet of nauwelijks laadtijd vergen voor de klant, maar er wel goed uitzien. Allemaal flinke uitdagingen."

De introductie van deze nieuwe soort handleiding betekent niet dat de gedrukte handleidingen direct de prullenbak in gaan bij Horren.com. "Dat is nog wat te vroeg, voorlopig bieden we onze klanten beide versies aan", aldus Janssen. "We beseffen dat er ook klanten zijn die nog steeds graag een boekje willen hebben. Maar we volgen natuurlijk wel hoe populair de digitale handleidingen gaan worden. We verwachten dat meer bedrijven deze stap uiteindelijk gaan zetten."

Reacties