Is een pelletkachel een alternatief voor een houtkachel?

"Ontdek meer mogelijkheden. Ervaar meer comfort. Ontdek een wereld die verder gaat dan alleen warmte."

De sfeer en gezelligheid van een houtkachel is met niets te vergelijken. Alleen mensen die zelf een kachel hebben, herkennen dit speciale gevoel. De echte houtstokers onder ons kijken stiekem uit naar de koude winteravonden.

Toch brengt een houtkachel veel werk met zich mee, er moet voldoende opslag zijn voor het hout en het moet lang drogen. De buren die soms klagen over de rook helpt hier ook niet aan mee. Zijn er alternatieven, zonder te veel te moeten inboeten op sfeer en gezelligheid?

Mogelijk is een pelletkachel een alternatief - voor sommigen toch...

In principe werkt een pelletkachel wat betreft de verbranding hetzelfde als een houtkachel. Bij een pelletkachel gebruikt men, u raadt het al, pellets. Pellets zijn korrels die gemaakt zijn van restafval uit een houtzagerij. Deze worden onder hoge druk geperst, door het persen ontstaat er een glanslaag op de pellets van de hars die vrijkomt. Er zijn geen toevoegingen en een pellet zijn altijd droog genoeg om direct te gebruiken.

De afgelopen jaren is de ontwikkeling van een pelletkachel niet stil blijven staan. De vlam lijkt meer en meer op de vlam van een houtkachel, maar zal altijd iets verschillen. De voordelen beginnen bij het transport en het vullen van de pelletkachel. In veel gevallen past er in een moderne pelletkachel 30 kg pellets. Het gemiddelde verbruik van een pelletkachel is 1,5 kg per uur (bij vol vermogen). De kachel is in te stellen op kamertemperatuur, via uw mobiele telefoon aan- en uit te zetten en werkt met tijdsschema´s. De kachel start automatisch op wanneer u wilt: u komt dus thuis in een warm huis. Een pelletkachel is luchtdicht, dus geen zwarte aanslag op meubels meer en ook geen onaangename rookgeur. Dit is dus een ideale kachel voor mensen met problemen aan bijvoorbeeld luchtwegen. Niet te vergeten - het vervelende geluid van een pelletkachel van vroeger is ook verleden tijd, deze kachels zijn tegenwoordig net zo stil als een houtkachel. Wilt u meer info? U kunt gratis de Rika brochure aanvragen of een kijkje nemen op onze website www.rika.nl/stoves/pellet

Al deze punten in beschouwing genomen is het zeker de overweging waard! Mocht u nog niet zover zijn? Er zijn vandaag houtkachels op de markt met automatische luchtregeling (perfecte verbranding) en indien gewenst het automatisch ontsteken van het hout www.rika.nl/technology/rikatronic4 Ook een combikachel/ hybridekachel is een overweging. Deze kachel combineert beide brandstoffen en heeft het beste van beide werelden, www.rika.nl/stoves/combi