KOUDE OPSLAG, WAT IS HET?

Koude opslag is een methode die wordt gebruikt om het rustseizoen van haagplanten met blote wortels te verlengen.

Wat is koude opslag?

Koude opslag, wat is dat? Het is een methode die wordt gebruikt om het rustseizoen van haagplanten met blote wortels te verlengen.

Door koude opslag kunnen deze blote wortel planten langer geplant worden. Normaalgesproken loopt het plantseizoen tot eind maart of begin april. Met koude opslag kan dit verlengt worden tot eind mei!

Bij koude opslag worden de planten opgeslagen in een grote koelcel. Deze is donker en heeft een temperatuur van -3°C. Hierdoor zullen de planten denken dat het nog winter is en nog niet uit gaan lopen. Onze opslagen worden koud gehouden door middel van zonne-energie, waardoor het dus geen negatief effect heeft op het kostbare milieu.

Voordat onze blote wortel haagplanten de gekoelde opslag in gaan, worden ze gesorteerd, op een pallet geplaatst en bedekt. Dit gebeurt in het middel van de winter, zodat de planten volledig in winter rust zijn. De wortels blijven voorzien van water, zodat deze niet uitdrogen. Op deze manier worden ze veilig bewaard tot aan mei!

Koude opslag wordt al lang gebruikt door kwekers om één-jaar-oude planten van de vorige lente veilig in rust te houden, terwijl ze de grond bewerken waar de planten in hun tweede jaar op gaan groeien. Deze methode zorgt voor de ontwikkeling van een sterk wortelsysteem en een nauwere vertakte groeivorm. Bij ons zorgt deze methode ervoor dat u uw haag zelfs nog een aantal weken na Pasen succesvol kunt planten!

Het is belangrijk om planten uit koude opslag na de levering vrij snel te planten. Ons advies is om dit binnen drie of vier dagen te doen, aangezien de planten dan langzaam uit hun winterrust komen. Deze ontwaking is te danken aan de temperatuur en licht verschillen die de planten ervaren wanneer ze de opslag verlaten. Kort voor de levering zou u de standplaats alvast kunnen bewerken, zodat u gelijk kunt gaan aanplanten wanneer de levering binnen is.

Elk jaar maken wij een voorspelling hoeveel haagplanten we in onze koude opslag moeten gaan plaatsen, zodat wij in het voorjaar genoeg aanbod hebben. Onze voorspellingen zijn meetal accuraat, maar het betekent wel dat de voorraad gelimiteerd is.

Echter zijn niet alle plantsoorten geschikt voor koude opslag. Wintergroene planten slaan wij bijvoorbeeld niet op, aangezien deze eigenlijk nooit volledig in winterrust zijn. Bovendien slaan wij sommige van onze grote maten ook niet op, aangezien deze simpelweg te veel van de ruimte in de koeling innemen. Zou u wel een bepaald soort wintergroene haagplant of grote maat willen hebben? Bestel deze dan uiterlijk midden April, zodat wij ze nog uit het veld kunnen halen. Wanneer het blote wortel seizoen voorbij is, kunt u natuurlijk nog wel vaste planten bestellen voor het najaar. Onze planten zijn dan weer leverbaar vanaf November.

Koude opslag zal de planten totaal niet aantasten. Het meeste fruit uit de supermarkt wordt ook via deze manier opgeslagen voordat het in de schappen ligt. Het grote voordeel van pas later in de lente planten, is dat de grondtemperatuur al hoger is, waardoor je planten sneller en uitbundiger zullen bloeien.