Haagplanten beschermen in de winter

Een deel van de haagplanten heeft extra bescherming nodig tijdens de koude wintermaanden. Wij geven je tips om je haagplanten te beschermen in de winter.

Een aantal haagplanten zijn zeer winterhard van nature en kunnen overleven met temperaturen van -25 graden Celsius. Maar dit geldt niet voor alle haagplanten. Een deel van de haagplanten heeft wat extra bescherming nodig tijdens de koude wintermaanden. Wij geven je tips om je haagplanten de komende maanden te beschermen.

Welke planten moet ik beschermen in de winter?

Inheemse haagplanten zullen de Nederlandse winter vaak prima doorstaan. Denk hierbij aan de sleedoorn of de haagbeuk, ze komen hier ten slotte vandaan. Planten die wat meer bescherming nodig hebben zijn planten die uit een warmer klimaat komen, denk hierbij aan de vlinderstruik. Deze planten zijn een minder koude winter gewend en krijgen daardoor meer last van de kou.

Bij de haagplanten op onze webshop staat aangegeven hoe winterhard een plant is. Wanneer er bij de productinformatie ‘goed winterhard’ of ‘zeer winterhard’ staat dan hoef je tijdens de winterperiode geen actie te ondernemen. Maar mocht het een extreem koude winter zijn lees dan toch even verder. Ook wanneer er bij een product ‘matig winterhard’ staat is het goed om wat extra aandacht te geven aan je haagplanten.

Bescherming in de winter

De eerste stap om uw planten te beschermen tegen de kou is te zorgen voor een niet te natte bodem. Zorg ervoor dat de grond goed waterdoorlatend is zodat je haagplant geen natte voeten krijgt. Wanneer er te veel water op de bodem ligt kan dit tijdens de winter bevriezen en heeft dit nadelige gevolgen voor de wortels van de plant. Er zijn ook planten die zeer gevoelig zijn voor de kou, zoals een aantal rozensoorten. Dan is het goed om de grond te bedekken met plastic, dit houdt het overtollig water weg.

Je kunt er ook voor kiezen om planten boven de grond te beschermen door ze in te pakken. Doe dit bijvoorbeeld met kippengaas of vliesdoek. Kies niet voor materiaal dat niet ademt, dit kan namelijk grote gevolgen hebben voor je planten. Wanneer je bijvoorbeeld kiest voor noppenfolie kan hier condens onder komen, wat vervolgens weer bevriest en dus een averechts effect heeft. Haal de bescherming in het voorjaar weer weg zodat je planten voldoende zonlicht krijgen.