De voordelen van planten met blote wortels

Je hebt het misschien al vaker voorbij horen komen. Maar wat zijn planten met blote wortels nou eigenlijk?

Zoals de naam al zegt hebben planten met blote wortels alleen de kale wortels aan de plant hangen, zonder grond eraan. Ze worden gerooid en vervoerd als de planten in ruststand zijn, dat is meestal in de periode eind september/oktober tot april/mei. Het zijn vaak bladverliezende haagplanten, daarom kunnen ze er in eerste instantie wat kaal uit zien. Maar als de planten goed aanslaan en met de juiste verzorging zullen deze uitgroeien tot prachtige volle hagen.

Goedkope optie

Het grootste voordeel van deze type haagplanten is de prijs. De planten zijn vaak nog niet ver uitgegroeid en kosten daarom maar weinig tijd en moeite voor de kweker. Ze worden daarom voor een lager bedrag verkocht dan bijvoorbeeld planten in pot of met kluit.

Makkelijk te planten

Het planten van een nieuwe haag kan een zware klus zijn. De planten met blote wortel zijn licht van gewicht en daardoor makkelijker te planten. Vooral als je van plan bent om de klus alleen op te pakken is dit een goede optie.

Waar moet je op letten?

Haagplanten met blote wortel zijn vaak wat jonger en kleiner dan haagplanten in pot of met kluit. Hierdoor hebben de planten wat langer de tijd nodig om uit te groeien tot een volwassen haag. Het heeft natuurlijk ook met de afmetingen te maken, wanneer je een haag koopt tussen de 20 en 30 cm hoog heeft deze meer tijd nodig dan een haag tussen de 40 en 60 cm. Kijk ook goed naar de groeisnelheid van de plant, zo kun je inschatten hoe lang deze ongeveer nodig heeft om tot de gewenste hoogte te komen.

Blote wortel planten hebben geen grond om hun wortels zitten en zijn daarom ook wat kwetsbaarder. Ze kunnen makkelijker beschadigd raken doordat ze niet zijn beschermd door een kluit of pot. Het is daarom verstandig om 10% meer planten te bestellen indien planten niet aanslaan door beschadiging van de wortels. Ook moet je de planten zo snel mogelijk in de grond zetten omdat ze anders kunnen uitdrogen. Als het niet meteen dezelfde dag lukt, hou de wortels dan vochtig en zet de planten op een donkere plaatst zoals de schuur.

Kijk op onze website voor meer informatie over planten met blote wortel of neem contact op met onze klantenservice indien je nog vragen hebt.