Foto: Kunstgras-in-je-tuin-de-voordelen-en-nadelen-

Kunstgras in je tuin, de voor- en nadelen

Heb je wel eens nagedacht over kunstgras in je tuin? Sommige mensen zweren erbij, anderen zijn minder enthousiast.

Guido van Loon

Kunstgras heeft veel voordelen, maar natuurlijk ook een aantal nadelen. Ben je er nog niet helemaal uit of je kunstgras in je tuin wil? In dit artikel helpen we je om een mening te vormen, je leest hier namelijk alle voor- en nadelen op een rij. 

De voordelen van kunstgras

Wat is kunstgras eigenlijk precies? Kunstgras is nepgras dat is gemaakt van polyethenen. Het gras wordt geleverd in matten die je alleen maar in je tuin hoeft neer te leggen, daarna heb je er geen omkijken meer naar. Kunstgras heb je in allerlei soorten en maten. Je hebt kunstgras met lange vezels en korte vezels. Ook de hoeveelheid vezels per mat kan verschillen. 

Voordeel 1: Weinig onderhoud

Als je natuurlijk gras in je tuin hebt, dan vergt dat veel onderhoud. Je moet het inzaaien, bemesten, sproeien in de zomer en regelmatig maaien. Het gras kan na een droge zomer kale plekken krijgen of geel worden. Je zult het goed moeten onderhouden om ervoor te zorgen dat het mooi groen blijft. Dat kan behoorlijk wat tijd kosten. Met kunstgras heb je daar geen last van. Je legt het neer en het blijft erg lang mooi en natuurlijk blijft het altijd even groen!

Voordeel 2: Het hele jaar door een groen gazon

Kies je voor kunstgras dan is je gazon het hele jaar door mooi groen. Ook in de winter is het groen. Je hebt geen last van dorre plekken of plekken waar water op blijft staan. Kunstgras ziet er altijd mooi uit, welk seizoen het ook is. 

Voordeel 3: Je bent geen tijd kwijt aan grasmaaien

Vooral in de lente en in de zomer ben je veel tijd kwijt met het maaien van je gazon. Het gras groeit dan hard en het kan zomaar zijn dat je iedere week wel een keer moet maaien. Vaak is het lastig om alles te maaien, waardoor je ook de randen nog moet bijknipppen. Met kunstgras behoort dat allemaal tot het verleden. 

Voordeel 4: Geen last meer van hooikoorts

Als je last hebt van hooikoorts kun je in bepaalde perioden erg veel last hebben van pollen. Deze vind je ook vaak in gras. Kies je voor kunstgras in je tuin, dan heb geen last meer van pollen. Je hooikoorts gaan natuurlijk niet weg, maar het kan goed dat je met kunstgras veel minder last van hooikoorts hebt.

Voordeel 5: Kunstgras gaat lang mee

Kunstgras is erg duurzaam en gaat erg lang mee. Het is dus een eenmalige investering waar je jarenlang plezier van kunt hebben. Afhankelijk van de kwaliteit en hoe je ermee om gaat kan kunstgras wel 10 tot 25 jaar mee gaan. 

De nadelen van kunstgras

Natuurlijk zijn er ook nadelen verbonden aan kunstgras, ondanks de vele voordelen. Ook de nadelen bespreken we in dit artikel. 

Nadeel 1: De geur en de look

De geur van pas gemaaid gras is heerlijk. Daar kan kunstgras niet tegenop. Gras heeft een natuurlijke geur die aangenaam is. Kunstgras ziet er steeds echter uit. Er zijn kunstgrasmatten die op een afstandje bijna niet van echt te onderscheiden zijn. Maar toch is kunstgras geen echt gras en dat zal het nooit worden. Sommige mensen missen tocht het natuurlijke karakter van echt gras. 

Nadeel 2: Het aanleggen van kunstgras is een tijdrovend klusje

Hoewel kunstgras weinig onderhoud vraagt, is het aanleggen ervan toch wel een klus die je niet moet onderschatten. Bij het goed leggen van kunstgras komt kennis en ervaring kijken. Wil je dat je kunstgras er echt mooi bij ligt, dan kun je het het beste uitbesteden aan een specialist. 

Nadeel 3: De prijs

Als je voor kunstgras kiest dan is er veel keuze uit verschillende soorten. Ook de kwaliteit en de eigenschappen van het kunstgras verschillen. Het leggen van kunstgrasmatten is niet goedkoop. De prijs gaat per vierkante meter en heb je een grote tuin, dan kunnen de kosten al snel hoog oplopen. Dat is helemaal het geval als je het leggen van het kunstgras niet zelf doet, maar laat uitbesteden. 

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er veel voordelen en een paar nadelen aan het leggen van kunstgras. Kijk uiteindelijk wat het beste bij je situatie past en je zult altijd de goede keuze maken.

 

Reacties
ton-willemsen

Nog een nadeel. Kunstgras wordt bloedheet in de zon. daar kan je vandaag en morgen niet met blote voeten op staan. Ook duurt het langer (vanwege de accumulatie van warmte) voordat je in de zomer aangenaam buiten kunt zitten.

2 jaar geleden