Je tuin kindvriendelijk maken? Zo pak je het aan

Heb je een nieuw huis gekocht en ben je bezig met de inrichting van je tuin? Of wil je jouw huidige tuin gewoon een grote make-over geven?

Guido van Loon 26 Maart 2022

Dan komt er veel op je af. Het inrichten van een tuin is namelijk een proces dat best wat tijd in beslag kan nemen. Heb je kinderen? Dan is dit belangrijk om over na te denken bij de inrichting van jouw tuin. Het is tenslotte de bedoeling dat je jouw tuin veilig maakt voor je kinderen. Hoe je jouw tuin kindvriendelijk kunt maken? Dit is op verschillende manieren mogelijk. Wij zetten hieronder wat ideeën op en rij!

Speeltoestellen

Je tuin kindvriendelijk maken kun je doen door speeltoestellen aan de tuin toe te voegen. Veel kinderen zijn namelijk gek op klimmen en klauteren, waardoor dit zeker van pas kan komen in de tuin. Zeker als je jonge kinderen hebt is dit iets waar je zeker over na kunt denken. Speeltoestellen zijn er natuurlijk in allerlei soorten. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een trampoline, glijbaan, klimrek en schommel. Als je ervoor kiest om een of meerdere speeltoestellen in de tuin te plaatsen, dan is het goed om te kijken naar het materiaal hiervan. Een materiaal waar je zeker over na kunt denken, is polyethyleen. Dit materiaal is goed schoon te houden en heeft bovendien een lange levensduur. Als je zelf twee rechterhanden hebt, kun je ook zelf aan de slag met dit materiaal om iets leuks te creëren voor je kinderen in de tuin.

Als je ervoor kiest om speeltoestellen in de tuin te plaatsen, is het van belang dat je een zachte ondergrond realiseert. Het is tenslotte niet de bedoeling dat je kinderen in de tuin hard ten val gaan komen. Bij een zachte ondergrond kun je bijvoorbeeld denken aan rubberen tegels of kunstgras.

Veilige beplanting

Gek op beplanting? Dan is het goed om hierbij rekening te houden met je kinderen. Jonge kinderen vinden het leuk om overal aan te zitten en om dingen op te eten. Echter is niet alle beplanting in de tuin even veilig, want er zijn bijvoorbeeld ook giftige planten. Dit is niet bevorderlijk voor de gezondheid van jouw kinderen, waardoor het een aanrader is om altijd voor veilige planten te kiezen. Doe dus vooraf even goed research naar een bepaalde plant of vraag hier advies over, zodat je zeker weet dat je veilige beplanting in je tuin hebt die niet schadelijk is voor je kinderen.

Schaduwplekken

Wat ook belangrijk is om over na te denken, is dat je voldoende schaduw in de tuin kunt realiseren. Als jouw kinderen veel tijd doorbrengen in je tuin, wil je natuurlijk niet dat hun huid straks verbrandt. Daarom zijn genoeg schaduwplekken in de tuin essentieel, zodat zij wanneer nodig even de schaduw kunnen opzoeken. Vooral tijdens de hete zomerdagen is dit fijn. Schaduwplekken in de tuin maken is op verschillende manieren mogelijk. Zo kun je hierbij denken aan zonwering en parasols.

Als je genoeg ruimte hebt in de tuin, kan ook een terrasoverkapping in de tuin een idee zijn. Je kunt kant-en-klare terrasoverkappingen aanschaffen, maar het kan ook een optie zijn om hier zelf mee aan de slag te gaan. Als je het leuk vindt om bepaalde klussen op te pakken, kan dit zeker een mooie uitdaging zijn. Wel heb je dan de juiste materialen nodig. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan het gebruiken van materialen als hout, kunststof, aluminium of plexiglas.

Deze drie dingen hierboven zijn in ieder geval slim om te onthouden als je bezig bent met de inrichting van jouw tuin. Aangezien kinderen het vaak fijn vinden om veel tijd door te brengen in de buitenlucht, is het van belang dat jouw tuin veilig en gezellig genoeg is. Ga hier dus zeker mee aan de slag, want hier zal je alleen maar voordelen van ervaren.

Reacties