Foto: gootdrain-2

Zo maak je je woning weer helemaal winterklaar

Het is weer tijd voor de winterschoonmaak van je huis.

Marlies 16 November 2023

De dagen worden korter en de feestdagen komen eraan. Het is weer tijd voor de winterschoonmaak van je huis. Of je het nu leuk vindt of niet, als je eenmaal klaar bent, dan ben je blij dat je het gedaan hebt. Het begin kan echter lastig zijn. Daarom geven we in deze blogpost tips om je huis klaar te maken voor de winter.

1. Begin met een plan

Voordat je begint, maak een checklist van alle taken die je wilt aanpakken. Denk aan de dingen die je binnen en buiten moet doen. Een goede planning helpt je om systematisch te werken en niets over het hoofd te zien. Een psychologische tip is om met de dingen te beginnen die je snel klaar hebt. Dit geeft je energie en zin om verder te gaan met je checklist.

2. Grondige schoonmaak binnenshuis

Begin binnenshuis met een grondige schoonmaak. Stofzuig en dweil alle vloeren, maak stoffige oppervlakken schoon en vergeet niet de plaatsen die vaak over het hoofd worden gezien, zoals plinten en bovenop kasten. Reinig ook je verwarmingselementen, zoals radiatoren, om de efficiëntie te verhogen. Zijn je schoonmaakmiddelen (bijna) op? Check dan Huchem.nl. Deze webshop biedt een groot assortiment van professionele reinigingsmiddelen.

3. Ramen en gordijnen reinigen

Maak alle ramen schoon voor maximale lichtinval. Ook is het fijn om door een schoon raam naar buiten te kijken. Controleer of ramen goed afsluiten om warmteverlies te voorkomen. Was ook alle gordijnen of maak ze schoon. Check altijd of je je gordijnen wel in de wasmachine mag doen. Wist je trouwens dat thermische gordijnen extra isolatie bieden.

4. Controleer isolatie

Controleer de isolatie van je huis, vooral rond ramen en deuren. Plaats indien nodig tochtstrippen of vervang oude, versleten tochtstrippen. Dit helpt om je huis warmer te houden en energiekosten te besparen. Wil jij deze winter energie besparen? Lees dan onze blogpost met 64(!) praktische tips om thuis energie te besparen.

5. Dak en goten schoonmaken

Controleer je dak op eventuele beschadigingen en maak je dakgoten schoon. Verwijder bladeren en ander vuil dat waterophoping en ijsvorming kan veroorzaken. Maak je gebruik van een glazenwasser? Vaak wil die ook wel de dakgoten schoonmaken. Dan hoef jij niet de ladder op. Wil je voor altijd een schone dakgoot? Dan is een gootdrain misschien wel iets voor jou.

6. Tuin winterklaar maken

Je tuin gaat in winterslaap, maar eerst moet je die nog winterklaar maken. Zorg voor je tuin door dode planten te verwijderen, bomen en struiken te snoeien en tuinmeubilair binnen te zetten of af te dekken. Dit maakt het ook weer makkelijker om je tuin straks lenteklaar te maken.

7. Verwarmingssysteem

Laat je verwarmingssysteem controleren door een professional. Dit is ook het perfecte moment om de filters te vervangen of te reinigen voor een efficiënte werking. Test ook je verwarming eens door de thermostaat hoger te zetten.

8. Veiligheidscontrole

Controleer rookmelders en koolmonoxidemelders en vervang indien nodig de batterijen. Dit is cruciaal voor je veiligheid, vooral omdat de verwarming vaker aan zal staan. Maak je rookmelders ook eens goed schoon. Door stof kunnen ze namelijk vals alarm geven. Zeker in de winter gebeurt dit vaker, omdat stof door de warmte van je verwarming omhoog stijgt.

9. Voorraad winterbenodigdheden

Zorg dat je voorraad winterbenodigdheden klaarstaat, zoals zout of zand voor gladde oppervlakken, sneeuwscheppen en eventuele winterse noodkits. Het sneeuwt niet zo vaak meer, maar als het sneeuwt, dan wil je er klaar voor zijn

10. Creëer een gezellige sfeer

Ten slotte, maak je huis gezellig voor de winter. Plaats leuke winterdecoratie en leg dekentjes neer om ’s avonds lekker onder te kruipen. 

We weten, het is een werkje. Als je echter klaar bent met het winterklaar maken van je woning ben je echt tevreden en ga je met een goed gevoel de winter in.

Reacties